TRYB JASNY/CIEMNY

Pappardele z mulami w winno śmietanowym sosie



Proste i szybkie kluski! Ważne jest by mule były rozmrożone, warto też przejrzeć małże pod kątem ewentualnych kawałeczków muszelek – nie cierpię jak coś zgrzyta w czasie jedzenia, to zupełnie psuje radość z jedzenia.

Wino – koniecznie wytrawne, śmietanka 30% taka z kartonika.... chwila gotowania i pyszne danie w naszych talerzach....

Składniki (4 porcje)

  • Paczka mrożonych muli 400g – takie bez skorupek i bez żadnych przypraw,
  • 300ml białego wytrawnego wina,
  • Pęczek pietruszki (same listki bez łodyżek),
  • 3 ząbki czosnku – posiekane,
  • 1/3 ostrej papryczki – drobno pokrojona bez nasionek,
  • Oliwa do smażenia,
  • Kilka łyżek śmietanki,
  • Pieprz, sól,
  • Parmezan do posypania,
  • Makaron pappardelle w zależności od stopnia głodności od 80 do 120g na osobę.


Przygotowanie

Mule rozmrozić. 

Czosnek posiekać. Podsmażyć na oliwie, dodać posiekaną papryczkę, uważać, żeby się nic nie spaliło. 

Po chwili dodać mule, smażyć chwilę, dolać wino i poczekać aż odparuje. 

Wstawić wodę do gotowania makaronu – makaron można zacząć gotować w momencie, gdy wino jest już odparowane z muli. 

Pod sam koniec przygotowywania muli dodać śmietankę i siekaną natkę pietruszki. Doprawić pieprzem i solą. 

Wszystko starannie wymieszać.

Odcedzić makaron z gotowania, wymieszać razem z sosem, nałożyć na talerze. 

Podawać ze świeżo tartym parmezanem lub pecorino.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa