Klopsiki z tuńczykiem z puszki
Czasem jak się zapomni czegoś dodać gotując z przepisu to wychodzi bardzo smacznie, albo jeszcze lepiej niż w przepisie bazowym.
Tutaj śpieszyłam się i niby zerkałam na recepturę ale…. a wyszło jeszcze lepiej niż ostatnio.
Klopsiki z tuńczykiem z puszki są przepyszne! Następnym razem zrobię je trochę mniejsze, ale innych zmian nie planuję wprowadzać. Wbrew pozorom jest to szybki przepis na makaron, klopsiki nie muszą „zastygać” w lodówce, a sos „się” robi w tak zwanym międzyczasie.
Klopsiki z tuńczykiem z puszki są przepyszne! Następnym razem zrobię je trochę mniejsze, ale innych zmian nie planuję wprowadzać. Wbrew pozorom jest to szybki przepis na makaron, klopsiki nie muszą „zastygać” w lodówce, a sos „się” robi w tak zwanym międzyczasie.
Składniki (3 porcje)
- 6 małych puszek (Calvo) tuńczyka w wodzie (ważne, żeby był w wodzie a nie oleju/oliwie),
- 100g bułki tartej,
- 2 jajka od wybieganych kur,
- Sól, pieprz,
- 2 puszki pomidorków koktajlowych,
- 4 łyżeczki estragonu,
- 270g makaronu spaghetti,
- Parmezan do posypania,
- Olej do smażenia.
Przygotowanie
Odcedzić tuńczyka z wody, rozgnieść widelcem, dodać dwa rozbełtane jajka, bułkę tartą. Wyrobić rękami jednolitą masę. Obwicie dosolić i popieprzyć. Można próbować przed dodaniem jajek, czy jest wystarczająco słona, dodać świeżo mielony pieprz – klopsiki mają być wyraziste w smaku. Ugnieść kuleczki – mi wyszło 16, ale planuję następnym razem zrobić mniejsze.W woku albo patelni rozgrzać olej (tak żeby prawie dymił), smażyć klopsiki partiami, odkładając na papierowy ręcznik, by pozbyć się tłuszczu. Mają być złocisto brązowe z każdej strony.
W dużej patelni delikatnie podgrzewać sos z pomidorków koktajlowych doprawiony estragonem, pieprzem i solą – tutaj łatwiej z próbowaniem! Delikatnie mieszać po to by pomidorki się nie rozpadły.
Wstawić wodę do gotowania makaronu, posolić. Gdy będziemy gotować makaron przełożyć klopsiki do sosu, delikatnie wymieszać i gotować pod przykryciem przez czas jaki gotujemy makaron. Odcedzić makaron.
Wyciągnąć klopsiki z sosu, wymieszać makaron z sosem, przełożyć klopsiki, podawać z parmezanem.
Wow, ciekawy przepis - zmodyfikuję go nieco pod dietę w insulinooporności i z pewnością spróbuję odtworzyć <3
OdpowiedzUsuńa co będziesz zmieniać? bo nie ma bardzo wiem, co trzeba ograniczyć przy insulinooporności?
Usuń