Łosoś w sosie kokosowo limonkowo bazyliowym z czarnuszką
Ostatni raz jadłam tak upieczonego łososia 5 lat temu (tutaj przepis bazowy - KLIK). Jak czas leci. Teraz podany trochę inaczej, żeby było jeszcze bardziej kokosowo to z ryżem gotowanym w mleku kokosowym…super smaczne danie, które może zmylić jedzącego, bo zdecydowanie nie jest dietetyczne bo zarówno śmietanka jak i mleko kokosowe są bardzo kaloryczne.
Składniki (3 porcje)
- Pęczek bazylii,
- 150ml śmietanki kokosowej,
- Sok z 2 limonek,
- 3 łyżki czarnuszki,
- 3 kawałki filetu z bio łososia,
- 2 świeże brokuły (albo jeden duży),
- Sól, pieprz,
- Ryż gotowany w mleku kokosowym.
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. W blenderze zmiksować śmietankę z sokiem z limonek i bazylią.Łososia pokroić w cienkie plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, ułożyć łososia skórą do dołu, polać sosem (zużyć pół), posypać czarnuszką, lekko posolić.
Piec około 17 minut, lub dłużej gdy np. łosoś nie jest w pełni rozmrożony (u nas to było ponad 20 minut).
W tym czasie ugotować różyczki brokułowe na parze. Gotować 3 do 5 minut, tak by warzywa nabrały koloru i nie rozmiękły.
Nałożyć łososia na talerze, podawać z warzywami polanymi sosem i ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz