Łosoś w sosie kokosowo limonkowo bazyliowym z czarnuszką



Ostatni raz jadłam tak upieczonego łososia 5 lat temu (tutaj przepis bazowy - KLIK). Jak czas leci. Teraz podany trochę inaczej, żeby było jeszcze bardziej kokosowo to z ryżem gotowanym w mleku kokosowym…super smaczne danie, które może zmylić jedzącego, bo zdecydowanie nie jest dietetyczne bo zarówno śmietanka jak i mleko kokosowe są bardzo kaloryczne. 

Składniki (3 porcje)

  • Pęczek bazylii, 
  • 150ml śmietanki kokosowej,
  • Sok z 2 limonek,
  • 3 łyżki czarnuszki,
  • 3 kawałki filetu z bio łososia,
  • 2 świeże brokuły (albo jeden duży),
  • Sól, pieprz,
  • Ryż gotowany w mleku kokosowym.


Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. W blenderze zmiksować śmietankę z sokiem z limonek i bazylią.

Łososia pokroić w cienkie plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, ułożyć łososia skórą do dołu, polać sosem (zużyć pół), posypać czarnuszką, lekko posolić. 

Piec około 17 minut, lub dłużej gdy np. łosoś nie jest w pełni rozmrożony (u nas to było ponad 20 minut). 

W tym czasie ugotować różyczki brokułowe na parze. Gotować 3 do 5 minut, tak by warzywa nabrały koloru i nie rozmiękły. 

Nałożyć łososia na talerze, podawać z warzywami polanymi sosem i ryżem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © On Egin Eta Topa