TRYB JASNY/CIEMNY

Moje owsianki – idealne, energetyczne śniadania



 
W styczniu 2013 Twój Styl zamieścił artykuł o moich owsiankach (KLIK), od tego czasu….nie zmieniło się wiele. 

Tyle lat a owsianka (prawie) taka sama. Zmieniały się miseczki, zrezygnowałam z owsianek wytrawnych, nie dałam się przekonać do używania wody zamiast mleka, sprawdziłam różne masła orzechowe – żeby wrócić do tego z którym zaczynałam. Czasem używam miodu, ale wolę orzechowy smak.

Jeżeli Twoim noworocznym postanowieniem jest zadbanie do siebie, to można zacząć od… rana czyli od śniadania. 

Potrzebujesz: płatki owsiane (M&S nie ma już w Polsce, ale są do dostania w sklepie internetowym albo stacjonarnie w sklepie z brytyjskim jedzeniem), masło orzechowe (M&S lub Bio Sante), mleka (woda odpada, mleko 2.0 tłustszego nie potrzeba).

Sprawdzone milion razy proporcje na dwie porcje przedstawiają się następująco:

  • 250ml mleka,
  • 6 łyżek płatków (płaskich),
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • Dowolne dodatki!
Uwaga, żeby nie płakać nad przypalonym garnkiem, to owsiankę gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. A garnek, żeby łatwiej go domyć zalewamy wodą zaraz po nałożeniu owsianki do misek.

Zapraszam do owsiankowych śniadań, będzie ciekawie, będzie smacznie i zdrowo a do tego, dzięki zmianom dodatków takie śniadanie zawsze smakuje inaczej!

Jako dodatki polecam: owoce, orzechy, suszone owoce, dżemy i konfitury….

Komentarze

  1. Bardzo dobry przepis na owsianki jem każdego ranka i mam dużo energii.
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. energii i dobrego humoru! to przydaje się każdego ranka!

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa