TRYB JASNY/CIEMNY

Makaron z czterema serami i brandy




Stara książka kucharska, w niej przepisy z restauracji, które już nie istnieją. „W kuchni u Kręglickich” to książka, którą kiedyś zabraliśmy ze sobą nawet do Kraju Basków, wszystko po to by ugotować coś pysznego dla przyjaciół. Tak, wiem można było przepisać przepis, ale wygodniej mieć ze sobą książkę i móc ugotować coś jeszcze ponad plan. 

Teraz zerkam tutaj, bo blog jest moim kulinarnym pamiętnikiem. Taki, jak to się kiedyś pisało, czyli nie ma tutaj mowy o wtopach i nieudanych próbach kulinarnych. 

Makaron z czterema serami jest przepyszny, ale uwaga, bardzo ale to bardzo ciężki dla żołądka, dlatego na taka proporcje serów radzę użyć 500g makaronu, bo przy mniejszej ilości będzie zwyczajnie zbyt serowo.
 
Kręgliccy podawali ten makaron bez mięsa, my dodaliśmy pieczoną w piekarniku pierś z kurczaka.

Nawet ugotowany i wymieszany z sosem i dodatkami makaron można łatwo pogrzać i smakuje idealnie.

Składniki sosu

  • 6 łyżek masła,
  • 150g gorgonzoli,
  • 200g mozzarelli,
  • 100g parmezanu,
  • 100g mascarpone,
  • 6 łyżek brandy,
  • Świeżo mielony pieprz
  • Opcjonalnie – pieczony w piekarniku filet z piersi kurczaka.


Przygotowanie

Rozpuścić w garnku o nieprzywierającym dnie, lub dużej patelni: masło. Po chwili dodać gorgonzolę i brandy. 

Zagotować na małym ogniu, poczekać aż brandy wyparuje, dodać tarte sery – mozzarellę i parmezan. Na sam koniec dołożyć mascarpone. 

Podgrzewać na małym ogniu, tak by sery się rozpuściły, dobrze wymieszać.

Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, odcedzić i wymieszać z sosem.

Podawać ze świeżo mielonym pieprzem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa