Pyszna brukselka – część klasycznego obiadu
Bardzo lubię dania azjatyckie, uwielbiam kuchnię hiszpańską, baskijską, francuską nie wspominając o włoskich pastach.
Ale czasem mam ochotę na klasyczne drugie danie – ryba lub mięso, ziemniaki i warzywa...
Obecnie, to co na zdjęciu jest moim ulubionym daniem weekendowym!
Kotlet z piersi kurczaka, która po rozbiciu jest obficie wysmarowana chrzanem, a dopiero potem panierowana, do tego ziemniaki po francusku (KLIK) i brukselka.
Brukselka ze zasmażką - tak wiem, że mogłaby być bardziej dietetycznie, ale tak jest super pysznie!
Do tego nie jest to obiad, który jemy codziennie, więc czemu nie zaszaleć?
Tutaj instrukcja jak postępować z brukselką, by była super smaczna!
Na trzy do czterech porcji potrzebujemy 800-900g brukselki.
Kupując wybieramy małe brukselki, podobnej wielkości.
Następnie odcinamy głąb, odrywamy zewnętrzne listki.
Brukselki starannie myjemy.
Gotujemy wodę, którą solimy i słodzimy (łyżeczka cukru), do wrzątku wrzucamy brukselki, gotujemy 4-5 minut.
Gotujemy bez przykrycia garnka.
W tym czasie przygotowujemy swoją ulubiona zasmażkę, lub z niej rezygnujemy, bo tak ugotowane brukselki będą przepyszne, żadnej goryczki, jędrne i pyszne warzywa!
Ciekawe czy sprawdzi się z panierką z ciecierzycy :)
OdpowiedzUsuńtrudne pytanie :) daj znać jak wyszło :)
UsuńBrukselka jest doskonała! Ja jeszcze zawsze wkładam ją na mniej więcej dwie godziny do zamrażalnika, żeby pozbyć się goryczy, która często występuje w brukselkach;)
OdpowiedzUsuńprzy tym przepisie, nie trzeba :) jest pyszna i zupełnie nie ma gorzkiego posmaku :)
Usuń