TRYB JASNY/CIEMNY

Pyszna brukselka – część klasycznego obiadu


 
Bardzo lubię dania azjatyckie, uwielbiam kuchnię hiszpańską, baskijską, francuską nie wspominając o włoskich pastach.

Ale czasem mam ochotę na klasyczne drugie danie – ryba lub mięso, ziemniaki i warzywa...

Obecnie, to co na zdjęciu jest moim ulubionym daniem weekendowym!

Kotlet z piersi kurczaka, która po rozbiciu jest obficie wysmarowana chrzanem, a dopiero potem panierowana, do tego ziemniaki po francusku (KLIK) i brukselka.

Brukselka ze zasmażką - tak wiem, że mogłaby być bardziej dietetycznie, ale tak jest super pysznie! 

Do tego nie jest to obiad, który jemy codziennie, więc czemu nie zaszaleć?


Tutaj instrukcja jak postępować z brukselką, by była super smaczna! 





Na trzy do czterech porcji potrzebujemy 800-900g brukselki. 

Kupując wybieramy małe brukselki, podobnej wielkości. 

Następnie odcinamy głąb, odrywamy zewnętrzne listki. 

Brukselki starannie myjemy. 

Gotujemy wodę, którą solimy i słodzimy (łyżeczka cukru), do wrzątku wrzucamy brukselki, gotujemy 4-5 minut. 

Gotujemy bez przykrycia garnka.

W tym czasie przygotowujemy swoją ulubiona zasmażkę, lub z niej rezygnujemy, bo tak ugotowane brukselki będą przepyszne, żadnej goryczki, jędrne i pyszne warzywa!

Komentarze

  1. Ciekawe czy sprawdzi się z panierką z ciecierzycy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brukselka jest doskonała! Ja jeszcze zawsze wkładam ją na mniej więcej dwie godziny do zamrażalnika, żeby pozbyć się goryczy, która często występuje w brukselkach;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przy tym przepisie, nie trzeba :) jest pyszna i zupełnie nie ma gorzkiego posmaku :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa