TRYB JASNY/CIEMNY

Pieczony kalafior z kefirowo kukurmowym sosie z dodatkiem prażonej gorczycy




Chyba nie jadłam pyszniejszego kalafiora, owszem ten pieczony z jogurtem i przyprawami jest supersmaczny, ale ten co na zdjęciu przebija wszystko!!! 

Przepis z niezwodnego "The Guardian", autorem jest Nik Sharma. Już się zastanawiam czy nie kupić książki z jego przepisami, ta wersja pieczenia kalafiora podbiła moje serce, bardziej żołądek.

Jedyną podmianką w stosunku do bazowego przepisu było użycie żółtej gorczycy zamiast czarnej (brak w szafce), dziwnym (dla mnie) dodatkiem była mąka z ciecierzycy, na szczęście do kupienia w hipermarkecie.

Przygotowanie całego obiadu/kolacji zajmuje godzinę, owszem dużo się dzieje w kuchni, ale warto zrobić taką wersję kalafiora! 

Efekt WOW gwarantowany! 

U nas z łososiem marynowanym w paście curry i ryżem kokosowym.



Składniki (3 porcje)

  • 1 kilogramowy kalafior (bio w miarę możliwości), podzielony na spore różyczki,
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala,
  • Sól,
  • 60ml oleju słonecznikowego,
  • 2 czerwone cebule (starte na tarce),
  • ½ łyżeczki kukurmy,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 30g mąki z ciecierzycy,
  • 500ml kefiru,
  • ½ łyżeczki kuminu,
  • ½ gorczycy (u nas żółta),
  • ½ łyżeczki płatków chili,
  • Pęczek kolendry

Przygotowanie

Składa się z kilku etapów – pieczenie kalafiora, przygotowanie sosu i przygotowanie sosu do polania gotowego już dania.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, różyczki kalafiora wymieszać w misce z: garam masala, solą i olejem (łyżka). Rozłożyć na blasze (warto wyłożyć folią aluminiową – mniej mycia), piec 20 minut, ma być zrumieniony.

Wyciągnąć blachę i odłożyć na bok.

W patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać startą cebulę, smażyć przez 5 minut. Dodać kukurmę, ostrą paprykę, gotować przez 30 sekund, zmniejszyć „ogień”, dodać mąkę z cieciorki. Starannie mieszać przez kolejne kilka minut, tak by uzyskać jednolitą pastę, dolać kefir, zostawić na bardzo małym „ogniu”. Wymieszać delikatnie z upieczonym kalafiorem.

Przygotować sos do polania kalafiora. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju, dodać kumin, chili, gorczycę i smażyć aż zacznie pryskać (uważać na podskakujące ziarenka). Sos jest gotowy do polania wtedy gdy po około 45-60sekundach zmieni kolor na czerwony (od chili).

Przełożyć kalafior z kefirem do miski, polać sosem i posypać siekaną kolendrą.

Myśmy zjedli z ryżem kokosowym i łosiem i było super smacznie!

Komentarze

  1. Wow, to wygląda tak bosko, że mimo, że jestem po obiedzie - wpałaszowałabym całe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda i wygląda i smakuje, zamierzam robić kolejny, kolejny raz bo tak upieczony i podany kalafior jest super smacznym dodatkiem, może nawet daniem...

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa