Pieczony kalafior z kefirowo kukurmowym sosie z dodatkiem prażonej gorczycy
Chyba nie jadłam pyszniejszego kalafiora, owszem ten pieczony z jogurtem i przyprawami jest supersmaczny, ale ten co na zdjęciu przebija wszystko!!!
Przepis z niezwodnego "The Guardian", autorem jest Nik Sharma. Już się zastanawiam czy nie kupić książki z jego przepisami, ta wersja pieczenia kalafiora podbiła moje serce, bardziej żołądek.
Jedyną podmianką w stosunku do bazowego przepisu było użycie żółtej gorczycy zamiast czarnej (brak w szafce), dziwnym (dla mnie) dodatkiem była mąka z ciecierzycy, na szczęście do kupienia w hipermarkecie.
Przygotowanie całego obiadu/kolacji zajmuje godzinę, owszem dużo się dzieje w kuchni, ale warto zrobić taką wersję kalafiora!
Efekt WOW gwarantowany!
U nas z łososiem marynowanym w paście curry i ryżem kokosowym.
Składniki (3 porcje)
- 1 kilogramowy kalafior (bio w miarę możliwości), podzielony na spore różyczki,
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala,
- Sól,
- 60ml oleju słonecznikowego,
- 2 czerwone cebule (starte na tarce),
- ½ łyżeczki kukurmy,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 30g mąki z ciecierzycy,
- 500ml kefiru,
- ½ łyżeczki kuminu,
- ½ gorczycy (u nas żółta),
- ½ łyżeczki płatków chili,
- Pęczek kolendry
Przygotowanie
Składa się z kilku etapów – pieczenie kalafiora, przygotowanie sosu i przygotowanie sosu do polania gotowego już dania.Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, różyczki kalafiora wymieszać w misce z: garam masala, solą i olejem (łyżka). Rozłożyć na blasze (warto wyłożyć folią aluminiową – mniej mycia), piec 20 minut, ma być zrumieniony.
Wyciągnąć blachę i odłożyć na bok.
W patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać startą cebulę, smażyć przez 5 minut. Dodać kukurmę, ostrą paprykę, gotować przez 30 sekund, zmniejszyć „ogień”, dodać mąkę z cieciorki. Starannie mieszać przez kolejne kilka minut, tak by uzyskać jednolitą pastę, dolać kefir, zostawić na bardzo małym „ogniu”. Wymieszać delikatnie z upieczonym kalafiorem.
Przygotować sos do polania kalafiora. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju, dodać kumin, chili, gorczycę i smażyć aż zacznie pryskać (uważać na podskakujące ziarenka). Sos jest gotowy do polania wtedy gdy po około 45-60sekundach zmieni kolor na czerwony (od chili).
Przełożyć kalafior z kefirem do miski, polać sosem i posypać siekaną kolendrą.
Myśmy zjedli z ryżem kokosowym i łosiem i było super smacznie!
Wow, to wygląda tak bosko, że mimo, że jestem po obiedzie - wpałaszowałabym całe!
OdpowiedzUsuńto prawda i wygląda i smakuje, zamierzam robić kolejny, kolejny raz bo tak upieczony i podany kalafior jest super smacznym dodatkiem, może nawet daniem...
Usuń