Pappardelle Alfredo – włoska klasyka
Na szybko, w tygodniu miska makaronu jest obiadem albo kolacją. We Włoszech jest inaczej, sosy do makaronów są bardzo proste, kilku składnikowe, bo pasta nie jest jednym daniem...
Tutaj wersja pośrodku – to znaczy super prosty sos do makaronu z dodatkiem pieczonego kurczaka.
Sam sos według włoskich receptur składa się z: śmietany, czosnku, masła, gałki muszkatołowej i parmezanu. Opcjonalny jest dodatek siekanej pietruszki.
Przygotowanie sosu zajmuje tyle co gotowanie makaronu, więc jest to super szybkie danie, w naszej kolacyjnej wersji wzbogacone o upieczony w piekarniku filet z piersi kurczaka (posolony i oprószony pieprzem, nasmarowany pędzelkiem oliwą – czyli najprostsza wersja pieczenia mięsa).
Pierwszy raz o Alfredo przeczytałam nie we włoskich przepisach, ale na blogu Errens (Erren’s Kitchen).
To receptura dla miłośników kremowych sosów, które oblepiają makaron, są proste i pyszne, a co ważne smak czosnku nie jest intensywny!
Składniki (4 porcje)
- 330ml śmietanki 30%,
- 2 duże ząbki czosnku (lub 3 małe) – zmiażdżone nożem,
- 1/5 kostki masła – kilka sporych kawałków,
- Sporo świeżo tartej gałki muszkatołowej,
- Pieprz i sól,
- 100g tartego parmezanu (to nie błąd – tyle sera się przyda),
- Pęczek posiekanej pietruszki,
- 350g makaronu pappardelle.
Przygotowanie
Wstawić wodę do gotowania makaronu.Na patelni podgrzewać śmietanę, włożyć zmiażdżone ząbki czosnku, dodać masło, dużo gałki muszkatołowej i szczyptę soli.
Zetrzeć parmezan.
Gotować śmietanę na małym ogniu, odcedzić makaron.
Na chwilę przed wymieszaniem sosu z makaronem po pierwsze wyciągnąć czosnek, a po drugie dodać do sosu tarty parmezan.
Na sam koniec wymieszać w dużym garnku sos z makaronem, dodać pietruszkę i opcjonalnie filet z pieczonej piersi kurczaka pokrojony w plasterki (ważne, żeby był neutralny smakowo, czyli bez dodatkowych przypraw).
O borze szumiący, jak to apetycznie wygląda! :O
OdpowiedzUsuńwygląda i smakuje :) to najważniejsze połączenie :)
Usuń