TRYB JASNY/CIEMNY

Pappardelle Alfredo – włoska klasyka



Na szybko, w tygodniu miska makaronu jest obiadem albo kolacją. We Włoszech jest inaczej, sosy do makaronów są bardzo proste, kilku składnikowe, bo pasta nie jest jednym daniem...

Tutaj wersja pośrodku – to znaczy super prosty sos do makaronu z dodatkiem pieczonego kurczaka.

Sam sos według włoskich receptur składa się z: śmietany, czosnku, masła, gałki muszkatołowej i parmezanu. Opcjonalny jest dodatek siekanej pietruszki.

Przygotowanie sosu zajmuje tyle co gotowanie makaronu, więc jest to super szybkie danie, w naszej kolacyjnej wersji wzbogacone o upieczony w piekarniku filet z piersi kurczaka (posolony i oprószony pieprzem, nasmarowany pędzelkiem oliwą – czyli najprostsza wersja pieczenia mięsa).

Pierwszy raz o Alfredo przeczytałam nie we włoskich przepisach, ale na blogu Errens (Erren’s Kitchen). 

To receptura dla miłośników kremowych sosów, które oblepiają makaron, są proste i pyszne, a co ważne smak czosnku nie jest intensywny!



Składniki (4 porcje)

  • 330ml śmietanki 30%,
  • 2 duże ząbki czosnku (lub 3 małe) – zmiażdżone nożem,
  • 1/5 kostki masła – kilka sporych kawałków,
  • Sporo świeżo tartej gałki muszkatołowej,
  • Pieprz i sól,
  • 100g tartego parmezanu (to nie błąd – tyle sera się przyda),
  • Pęczek posiekanej pietruszki,
  • 350g makaronu pappardelle.


Przygotowanie

Wstawić wodę do gotowania makaronu. 

Na patelni podgrzewać śmietanę, włożyć zmiażdżone ząbki czosnku, dodać masło, dużo gałki muszkatołowej i szczyptę soli. 

Zetrzeć parmezan. 

Gotować śmietanę na małym ogniu, odcedzić makaron. 

Na chwilę przed wymieszaniem sosu z makaronem po pierwsze wyciągnąć czosnek, a po drugie dodać do sosu tarty parmezan. 

Na sam koniec wymieszać w dużym garnku sos z makaronem, dodać pietruszkę i opcjonalnie filet z pieczonej piersi kurczaka pokrojony w plasterki (ważne, żeby był neutralny smakowo, czyli bez dodatkowych przypraw).

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa