Oldschoolowa zapiekanka – specjalny przepis na pieczarki
Sprzedawana w budkach, których czystość pozostawiała wiele do życzenia, zjadana na wycieczkach klasowych, w wersji lepszej z szynką, lub podstawowej tylko z pieczarkami i serem.
Sycąca, rozgrzewająca, zastępowała obiad, dawała energię na zwiedzanie, bo najczęściej jadłam je w czasie wyjazdów.
Teraz gdy:
a) same wynosy,
b) brak wycieczek,
to nie pozostaje nic innego, jak zrobić w domu i się cieszyć pyszną pastą pieczarkową i wielką zapiekanką!
Moją wersją jest zamiast tarcia pieczarek i smażenia papki, blendowanie pieczarek z cebulą już po usmażeniu. Grzyby mniej chłoną masło używane do smażenia, pasta jest lżejsza i jeszcze smaczniejsza.
Składniki (2 bagietki zapiekankowe)
- 2 bagietki,
- 1kg pieczarek,
- 2 cebule,
- Masło do smażenia pieczarek,
- Sól i pieprz,
- Ser tarty (Gouda),
- Szynka konserwowa – 150g pokrojona w paseczki,
- Koncentrat pomidorowy (100g),
- Ketchup dodany po upieczeniu.
Przygotowanie
Zacząć od przygotowania pasty pieczarkowej. Pieczarki obrać, same kapelusze pokroić w grube plastry, smażyć na maśle. Ja odlewam płyn, wszystko po to by grzyby były jędrne. Na oddzielnej patelni usmażyć cebulę pokrojoną w piórka, tak długo aż będzie mięciutka. Pieczarki i cebulę ostudzić, zblendować na jednolitą masę. Doprawić jeżeli to konieczne.Bagietki przekroić wzdłuż, lekko wydrążyć. Nasmarować koncentratem pomidorowym, dodać odrobinę sera tartego, potem nałożyć pastę pieczarkową, posypać serem i ułożyć szynkę konserwową (opcjonalnie).
Rozgrzać piekarnik (200 stopni) piec aż ser będzie stopiony, na ostatnie 2 minuty można włączyć grill by dopiec zapiekanki mocniej. Podawać z ketchupem.
Komentarze
Prześlij komentarz