TRYB JASNY/CIEMNY

Najlepsze nachos – zapiekanka meksykańska



Nachos są meksykańską przekąską, pochodzą z północnego Meksyku, to podgrzane trójkąty z tortilli, bardzo często podawane z roztopionym serem, podawane jako przekąska. W Ameryce, 6 listopada obchodzi się Dzień Nachos. Jak łatwo się domyślić zjada się wtedy najróżniejsze wariacje z tortillowymi chipsami.

Nasza wersja jest prosta i pyszna. Jak pisałam o tacos (KLIK) to polecałam zamrożenie sosu, tak by mieć go do użycia, gdy zgłodniejemy. Dokładnie i tak było tym razem. Całe przygotowanie to rozmrożenie sosu, podgrzanie go, starcie sera (a dokładniej serów) i zapieczenie całości.

Polecam albo takie patelenki albo naczynia żaroodporne, można nasmarować je masłem, potem ułożyć chipsy, dodać sos mięsny, posypać dużą ilością tartego sera – u nas, w zależności od upodobań albo tylko gouda, albo gouda z cheddarem albo cheddar z goudą. By wyostrzyć danie można dołożyć ostre papryczki.

Do tak zapieczonych nachos idealnie pasuje kwaśna śmietana (30%) i guacamole.

Uwaga to danie jest bardzo sycące, kaloryczne, bo nie chce pisać tuczące…na pewno długo jesteśmy nim najedzeni!!

Jeżeli podobają się Wam meksykańskie klimaty to tutaj kilka podpowiedzi:


Domowe fajitas – czyli tortillie z mięsem, fasolą, kukurydzą i dużą ilością przypraw – KLIK


Quesadillas czyli zapiekane tortille z pysznymi dodatkami - KLIK
Szarpany kurczak z dodatkami – KLIK


Enchiladas czyli meksykańskie naleśniki z indykiem – KLIK


Komentarze

  1. to jest takie meksykanskie jak chili con carne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nachos są meksykańskie, a tammeksykańska zapiekanka łączy smaki Ameryki i Meksyku - danie TEXMEX - przepyszne! polecam!

      Usuń
  2. Coś czuję, że ta przekąska może być naprawdę niezła:D W najbliższym czasie zapewne ją przetestuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w tej wersji i z taką ilością chili con carne to już nie jest przekąska!!!

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa