Najlepsze nachos – zapiekanka meksykańska
Nachos są meksykańską przekąską, pochodzą z północnego Meksyku, to podgrzane trójkąty z tortilli, bardzo często podawane z roztopionym serem, podawane jako przekąska. W Ameryce, 6 listopada obchodzi się Dzień Nachos. Jak łatwo się domyślić zjada się wtedy najróżniejsze wariacje z tortillowymi chipsami.
Nasza wersja jest prosta i pyszna. Jak pisałam o tacos (KLIK) to polecałam zamrożenie sosu, tak by mieć go do użycia, gdy zgłodniejemy. Dokładnie i tak było tym razem. Całe przygotowanie to rozmrożenie sosu, podgrzanie go, starcie sera (a dokładniej serów) i zapieczenie całości.
Polecam albo takie patelenki albo naczynia żaroodporne, można nasmarować je masłem, potem ułożyć chipsy, dodać sos mięsny, posypać dużą ilością tartego sera – u nas, w zależności od upodobań albo tylko gouda, albo gouda z cheddarem albo cheddar z goudą. By wyostrzyć danie można dołożyć ostre papryczki.
Do tak zapieczonych nachos idealnie pasuje kwaśna śmietana (30%) i guacamole.
Uwaga to danie jest bardzo sycące, kaloryczne, bo nie chce pisać tuczące…na pewno długo jesteśmy nim najedzeni!!
to jest takie meksykanskie jak chili con carne
OdpowiedzUsuńnachos są meksykańskie, a tammeksykańska zapiekanka łączy smaki Ameryki i Meksyku - danie TEXMEX - przepyszne! polecam!
UsuńCoś czuję, że ta przekąska może być naprawdę niezła:D W najbliższym czasie zapewne ją przetestuję.
OdpowiedzUsuńw tej wersji i z taką ilością chili con carne to już nie jest przekąska!!!
Usuń