Genialnie pyszna, grecka zapiekanka - moussaka fot. D.Szymborska |
Wiem, że jest gorąco, ciężko przekonać siebie samego do włączenia
piekarnika, ale naprawdę warto, bo grecka moussaka jest przepyszna i świetnie
smakuje nawet w taaaaki upał jak teraz. Ot jedzenie wyspiarskie jest dostosowane
właśnie do takiej pogody, przecież w Grecji jest gorąco!!!
Przepis BBC ale z modyfikacją, podmianka 2/3 mięsa – czyli zamiast
samej jagnięciny użyliśmy mieszanki z wołowiną (ot braki w sklepie, gdzie
robimy zakupy). Smak pozostał ostry ale mięso było lżejsze….czyli wymuszona
zmiana wyszła na dobre.
A jeszcze jedno, by przygotować moussakę trzeba zarezerwować sobie
ponad dwie godziny stania w kuchni. Czyli przepis na weekend….albo wolne
popołudnie. Dobra wiadomość jest taka, że moussakę można podgrzać następnego
dnia….wtedy to staje się daniem idealnym – przepyszna a trzeba zaledwie chwili
by ją podgrzać na patelni pod przykryciem.
Składniki (4-5 porcji):
·
2 bakłażany, pokrojone w plastry o
grubości 1cm,
·
łyżka soli – do wysolenia
bakłażanków,
·
750 mielonego mięsa – 250g
jagnięciny i 500g mięsa wołowego,
·
1 cebula pokrojona w kostkę,
·
2 ząbki czosnku,
·
łyżka suszonego oregano,
·
półtorej łyżki suszonej mięty,
·
2 listki laurowe,
·
laska cynamonu (lub ½ łyżeczki
mielonego),
·
łyżka mąki,
·
½ łyżeczki soli,
·
200ml czerwonego wina
(wytrawnego),
·
puszka pomidorów,
·
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
·
7 łyżek oliwy,
·
½ ziemniaków, obranych pokrojonych
w plasterki o grubości 1cm.
Sos:
·
50g masła,
·
1 duża łyżka mąki,
·
400ml mleka 3.2%,
·
1 łyżeczka gałki muszkatołowej –
świeżo tartej,
·
25g tartego parmezanu,
·
1 jajko od wybieganej kury.
Przygotowanie:
Bakłażany – zasolić gdy pokrojone w plastry, na sitku, odczekać 15 do
20 minut, opłukać wodą, wysuszyć na ręczniku papierowym, smażyć na oliwie, po 3
minuty na stronę.
Ziemniaki – obrać, pokroić. Zagotować osoloną wodę i gotować ziemniaki
5 minut, najlepiej użyć ziemniaków z etykietą – „do pieczenia”. Odcedzić i
przelać zimną wodą.
Mięso – mięso usmażyć z cebulą, dodać zioła, listki laurowe, cynamon.
Starannie wymieszać i dodać mąkę. Potem dodać pomidory, czosnek, przecier i
wino, posolić. Gotować przez 30 minut bez przykrycia. Przed nakładaniem do
foremki wyciągnąć liście laurowe i ząbki czosnku.
Sos – roztopić masło, dodać mąkę, mleko i gałkę muszkatołową. Na koniec
dodać starty parmezan i rozbełtane jajko. Takim sosem polać zapiekankę.
Ważne by układać ją warstwami – mięso, ziemniaki, bakłażany, dwie
warstwy tak by skończyć na bakłażanach i wtedy polać sosem.
Rozgrzać piekarnik 200 stopni i piec przez 45-50 minut aż sos będzie lekko brązowy.
Komentarze
Prześlij komentarz