TRYB JASNY/CIEMNY

Moussaka – genialna, grecka zapiekanka

Genialnie pyszna, grecka zapiekanka - moussaka fot. D.Szymborska


Wiem, że jest gorąco, ciężko przekonać siebie samego do włączenia piekarnika, ale naprawdę warto, bo grecka moussaka jest przepyszna i świetnie smakuje nawet w taaaaki upał jak teraz. Ot jedzenie wyspiarskie jest dostosowane właśnie do takiej pogody, przecież w Grecji jest gorąco!!!

Przepis BBC ale z modyfikacją, podmianka 2/3 mięsa – czyli zamiast samej jagnięciny użyliśmy mieszanki z wołowiną (ot braki w sklepie, gdzie robimy zakupy). Smak pozostał ostry ale mięso było lżejsze….czyli wymuszona zmiana wyszła na dobre.

A jeszcze jedno, by przygotować moussakę trzeba zarezerwować sobie ponad dwie godziny stania w kuchni. Czyli przepis na weekend….albo wolne popołudnie. Dobra wiadomość jest taka, że moussakę można podgrzać następnego dnia….wtedy to staje się daniem idealnym – przepyszna a trzeba zaledwie chwili by ją podgrzać na patelni pod przykryciem.

Składniki (4-5 porcji):


·      2 bakłażany, pokrojone w plastry o grubości 1cm,
·      łyżka soli – do wysolenia bakłażanków,
·      750 mielonego mięsa – 250g jagnięciny i 500g  mięsa wołowego,
·      1 cebula pokrojona w kostkę,
·      2 ząbki czosnku,
·      łyżka suszonego oregano,
·      półtorej łyżki suszonej mięty,
·      2 listki laurowe,
·      laska cynamonu (lub ½ łyżeczki mielonego),
·      łyżka mąki,
·      ½ łyżeczki soli,
·      200ml czerwonego wina (wytrawnego),
·      puszka pomidorów,
·      2 łyżki koncentratu pomidorowego,
·      7 łyżek oliwy,
·      ½ ziemniaków, obranych pokrojonych w plasterki o grubości 1cm.

Sos:
·      50g masła,
·      1 duża łyżka mąki,
·      400ml mleka 3.2%,
·      1 łyżeczka gałki muszkatołowej – świeżo tartej,
·      25g tartego parmezanu,
·      1 jajko od wybieganej kury.


Przygotowanie:

Bakłażany – zasolić gdy pokrojone w plastry, na sitku, odczekać 15 do 20 minut, opłukać wodą, wysuszyć na ręczniku papierowym, smażyć na oliwie, po 3 minuty na stronę.

Ziemniaki – obrać, pokroić. Zagotować osoloną wodę i gotować ziemniaki 5 minut, najlepiej użyć ziemniaków z etykietą – „do pieczenia”. Odcedzić i przelać zimną wodą.

Mięso – mięso usmażyć z cebulą, dodać zioła, listki laurowe, cynamon. Starannie wymieszać i dodać mąkę. Potem dodać pomidory, czosnek, przecier i wino, posolić. Gotować przez 30 minut bez przykrycia. Przed nakładaniem do foremki wyciągnąć liście laurowe i ząbki czosnku.

Sos – roztopić masło, dodać mąkę, mleko i gałkę muszkatołową. Na koniec dodać starty parmezan i rozbełtane jajko. Takim sosem polać zapiekankę.

Ważne by układać ją warstwami – mięso, ziemniaki, bakłażany, dwie warstwy tak by skończyć na bakłażanach i wtedy polać sosem.


Rozgrzać piekarnik 200 stopni i piec przez 45-50 minut aż sos będzie lekko brązowy.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa