TRYB JASNY/CIEMNY

Bigos – przepis na Sylwestra


Pozycjonowanie ma sens, w przeglądarce pojawił się jako jeden z pierwszych, to zrobiliśmy. Wyszedł bosko!

Tak jak z Jankiem Kuroniem dużo gotowałam, tak z Jakubem nigdy, ale po tym przepisie myślę, że inne dania też pewno będą smaczne.

Już po świętach, sklepy zamknięte to można się zacząć zastanawiać co zrobić na sylwestra, tylko ostrzegam, że trzeba na to kilka dnia, a minimum 10 godzin gotowania. Dobra wiadomość jest taka, że trzeba tylko co pewien czas mieszać….

Jeżeli chodzi o ilość porcji z tych składników to powiedziałabym od 6 przez 8 do 10 – wszystko zależy, czy to ma być przekąska czy danie główne.

Składniki

  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 600g łopatki wieprzowej (eko/bio albo po prostu najlepsza dostępna),
  • 150g kiełbasy wędzonej (jałocowa),
  • 150g wędzonego boczku,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1kg kiszonej kapusty,
  • 10g suszonych borowików,
  • 100g suszonych śliwek (kalifornijskie),
  • 250ml wytrawnego wina (czerwonego),
  • 6 liści laurowych,
  • 8 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 2 jabłka,
  • 0,5l wody,
  • Sól i pieprz.

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej olej roślinny, podsmaż łopatkę pokrojoną w kostkę, najlepiej robić to partiami, potem podsmażyć kiełbasę (krojona w plastry), boczek (paseczki). Wymieszać wszystkie mięsne składniki i smażyć jeszcze przez 5 minut. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, poczekać, żeby cebula zaczęła się rumienić. Dodać starty czosnek, wszystko starannie wymieszać. Dodać posiekaną kapustę (odcedzoną, ale nie odciśniętą). Wyszko wymieszać starannie.

Grzyby zalej wrzątkiem, odcedź grzyby, przepłucz je pod bieżącą wodą, a wodę z grzybów przelej przez np. filtr do kawy, dzięki temu nie będzie zgrzytów piasku w czasie jedzenia bigosu.

Dodaj do garnka grzyby i wodę z grzybów.

Wszystko starannie zamieszaj, dodać pokrojone śliwki, wlej wino i wodę, dodaj przyprawy. Starannie wymieszaj.

Gotuj przez godzinę, obierz jabłka ze skórki, pokrój w kostkę, dalej gotuj na małym ogniu co pewien czas mieszając.

Potem bigos należy schłodzić (uważaj, bo na balkonie może być zbyt ciepło tej zimy), gotować następnego dnia kilka godzin.

Oznaką, tego, że bigos jest gotowy są: niewyczuwalne jabłka, rozpadające się mięso i głęboki winny i ciemny kolor.

Komentarze

  1. No no taki bigos to by się zjadło :) Nie ma to jak polska kuchnia.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa