TRYB JASNY/CIEMNY

Quesadilla z warzywami – meksykański przysmak



Nie będę się wdawać w dyskusję nad wyższością pszennej nad kukurydzianą – obydwie tortille są pyszne!

W przypadku Quesadilli najważniejsze jest to czym ją wypełnimy. Tak, tak to jest pytanie, które zadali sobie również w The Guradian, a Felicity Cloake przeprowadziła wywiady z wieloma meksykańskimi szefami kuchni (tekst TUTAJ).

Dla nas najważniejszym odkryciem było coś „niby” oczywistego, by nadzienie quesadilli wymieszać w misce przed nałożeniem na tortille. Tak to jest tak proste! Nie żadne tam układanie na gorącym placku różnych warstw – ot nakładamy wszystko już wcześniej wymieszane.

Opcja z pieczonymi warzywami jest czymś najlepszym! Do tego mieszanka trzech serów – mozzarella, cheddar i dojrzewający Queijo Curado z Portugalii.

Wreszcie na koniec – nie smażymy quesadilli złożonej z dwóch placków, taka z jednego złożonego na pół jest dużo łatwiejsza do przewracania na patelni!

Składniki

  • Placki (kukurydziane lub pszenne),
  • Masło do wysmarowania (cienko) placków z jednej strony,
  • Tarte sery: mozzarella, cheddar i dojrzewający portugalski,
  • Warzywa (bakłażan, cukinia, papryka, cebula wymieszane z odrobiną oliwy i tymiankiem, upieczone na blasze w piekarniku).

Przygotowanie

Rozgrzać patelnie, ułożyć na niej placek (wysmarowaną masłem stroną, nałożyć wymieszane wcześniej składniki (na pół placka), złożyć, piec aż sery się stopią.

Podawać z guacamole i kwaśną śmietaną.


Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa