Quiche, flan, tarta – opcja warzywna
W czasach prehistorycznych, gdy czwartkowym "Magazyn" Gazety Wyborczej był gruby jak książka i tylko papierowy, pół strony poświęcano na przepisy.
Nie jakieś byle jakie – dwa składniki i zamieszać, ale podzielone tematycznie, związane z porami roku, świętami.
Było jedno zdjęcie, reszty wyglądu dań trzeba było się domyślać.
W odrobinkę mniej prehistorycznym okresie poświęciłam sporo czasu, przejrzałam sterty makulatury, wycięłam przepisy, nakleiłam na kartki, ponumerowałam i włożyłam do koszulek, wszystko trafiło do segregatora.
Nie ma już długich artykułów, ciekawych reportaży, ani przepisów na takim poziomie. Tabloizacja nie pozwala na długie czytanie i zbyt ambitne gotowanie – ot zostaje rymowanie…
Jedną stronę w segregatorze zajmują przepisy na quiche, flany i tarty. To jak pisała Agata Baranowska – placki ze słonego, półkruchego ciasta z warzywami zalane śmietaną i serem.
Baranowska podawała sprawdzone przepisy, dlatego ten na ciasto słone półkruche zawsze wychodzi.
Teraz może kłóć w oczy pisanie masła albo margaryny, ale wiele lat temu – każdy używał tego co wolał…
Składniki
- 300g mąki (tortowej),
- 150g masła,
- 5 łyżek wody,
- niecała łyżeczka soli
- Bakłażan,
- 2 Cukinie,
- 2 papryki,
- 2 łyżeczki tymianku roztartego w moździerzu,
- 1 łyżeczka soli,
- 250ml śmietany 36%,
- 3 jajka,
- Twardy ser (gruyere),
- 1/2 łyżeczki soli,
- Masło do wysmarowania formy do pieczenia,
- Sucha fasola lub szklane kuleczki do obciążenia ciasta w czasie pieczenia.
Przygotowanie ciasta
Mąkę wymieszać z solą, dodać zimne masło pokrojone w kostkę, mieszać jednocześnie z mąką, Wlać wodę i szybko zagnieść ciasto uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na minimum pół godziny.Masa tarty
Warzywa pokroić w kostkę (cukinia, bakłażan, papryka), skropić oliwą (najlepiej wymieszać ręką w dużej misce), dodać sól i sporo tymianku, upiec przez pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.Wypełnienie quiche: śmietana, jajka, tarty ser i warzywa.
Pieczenie ciasta
Wałkujemy ciasto, wkładamy do foremki, piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, pieczemy od 15 do 20 minut. Żeby ciasto się nie pofalowało i nie wybrzuszyło warto położyć na nim pergamin i wsypać fasole albo szklane kuleczki.Gdy ciasto jest już upieczone wlewamy warzywno-śmietanowo-serową masę i pieczemy około 30 do 40 minut. Po 20-25 minutach, można przykryć folią aluminiową (kratkę) nie ciasto, by nie spaliły się brzegi.
Wyciągamy tartę z piekarnika, podkładamy duży talerz, wyciągamy ją z formy, i przekładamy na kratkę do ostudzenia.
Tarta smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno.
Komentarze
Prześlij komentarz