TRYB JASNY/CIEMNY

Quiche, flan, tarta – opcja warzywna


W czasach prehistorycznych, gdy czwartkowym "Magazyn" Gazety Wyborczej był gruby jak książka i tylko papierowy, pół strony poświęcano na przepisy.

Nie jakieś byle jakie – dwa składniki i zamieszać, ale podzielone tematycznie, związane z porami roku, świętami.

Było jedno zdjęcie, reszty wyglądu dań trzeba było się domyślać.

W odrobinkę mniej prehistorycznym okresie poświęciłam sporo czasu, przejrzałam sterty makulatury, wycięłam przepisy, nakleiłam na kartki, ponumerowałam i włożyłam do koszulek, wszystko trafiło do segregatora.

Nie ma już długich artykułów, ciekawych reportaży, ani przepisów na takim poziomie. Tabloizacja nie pozwala na długie czytanie i zbyt ambitne gotowanie – ot zostaje rymowanie…

Jedną stronę w segregatorze zajmują przepisy na quiche, flany i tarty. To jak pisała Agata Baranowska – placki ze słonego, półkruchego ciasta z warzywami zalane śmietaną i serem.

Baranowska podawała sprawdzone przepisy, dlatego ten na ciasto słone półkruche zawsze wychodzi.

Teraz może kłóć w oczy pisanie masła albo margaryny, ale wiele lat temu – każdy używał tego co wolał…


Składniki

  • 300g mąki (tortowej),
  • 150g masła,
  • 5 łyżek wody,
  • niecała łyżeczka soli

  • Bakłażan,
  • 2 Cukinie,
  • 2 papryki,
  • 2 łyżeczki tymianku roztartego w moździerzu,
  • 1 łyżeczka soli,

  • 250ml śmietany 36%,
  • 3 jajka,
  • Twardy ser (gruyere),
  • 1/2 łyżeczki soli,

  • Masło do wysmarowania formy do pieczenia,
  • Sucha fasola lub szklane kuleczki do obciążenia ciasta w czasie pieczenia.


Przygotowanie ciasta

Mąkę wymieszać z solą, dodać zimne masło pokrojone w kostkę, mieszać jednocześnie z mąką, Wlać wodę i szybko zagnieść ciasto uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na minimum pół godziny.

Masa tarty

Warzywa pokroić w kostkę (cukinia, bakłażan, papryka), skropić oliwą (najlepiej wymieszać ręką w dużej misce), dodać sól i sporo tymianku, upiec przez pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Wypełnienie quiche: śmietana, jajka, tarty ser i warzywa.

Pieczenie ciasta

Wałkujemy ciasto, wkładamy do foremki, piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, pieczemy od 15 do 20 minut. Żeby ciasto się nie pofalowało i nie wybrzuszyło warto położyć na nim pergamin i wsypać fasole albo szklane kuleczki.

Gdy ciasto jest już upieczone wlewamy warzywno-śmietanowo-serową masę i pieczemy około 30 do 40 minut. Po 20-25 minutach, można przykryć folią aluminiową (kratkę) nie ciasto, by nie spaliły się brzegi.

Wyciągamy tartę z piekarnika, podkładamy duży talerz, wyciągamy ją z formy, i przekładamy na kratkę do ostudzenia.

Tarta smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa