TRYB JASNY/CIEMNY

Szybkie danie azjatyckie



Niektórzy twierdzą, że nie ma dań azjatyckich… no nie wiem, to co był w tym trójkątnym talerzu do takich się zaliczało. Do tego wszystkim tak smakowało, że zniknęło w pięć minut.

Pozostając przy kwestii czasu, tutaj potrzebujemy zaledwie 30 minut by wyserwować świetny ryżowy makaron z pysznymi dodatkami. Jeżeli mamy więcej czasu to warto zamarynować mięso z kurczaka, jeżeli nie to kilka minut w sosie sojowym wystarczy.

Zaletą tego dania, specjalnie nie nazywam go pad thai – choć blisko mu do niego – jest możliwość modyfikowania składników. Oczywiście, za wszystkie kombinacje i zmiany nie odpowiadam, ale zamiast fasolki groszek cukrowy, albo zamiast mięsa z piersi to z nóg kurczaka, kiełki mogą być świeże ale te z puszki też dadzą radę….

Składniki (4 porcje)

  • 300g mięsa z filetu ekologicznego kurczaka,
  • Marynata do mięsa: 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka sosu rybnego,
  • 400g makaronu ryżowego (5mm),
  • Suszone grzyby mun – 15g,
  • Kiełki fasoli mung (paczka),
  • Pędy bambusa (puszka),
  • Orzeszki nerkowca i ziemne (100g),
  • Fasolka (100g),
  • Sos sojowy, sos rybny, olej sezamowy,
  • Sok z 1 limonki, plus 1 limonka pokrojona w ćwiartki,
  • Dymka do posypania dania.

Przygotowanie

Zacząć od zamarynowania kurczaka (pokrojony w kostkę), potem podgotować fasolkę (woda z cukrem i solą – 3 minuty gotowania), zalać grzybki wrzątkiem, orzeszki podprażyć, kiełki umyć, pędy bambusa odcedzić. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą. Na dużej patelni, najlepiej w woku wymieszać wszystkie składniki (z wyjątkiem siekanej dymki i orzeszków). Doprawić olejem sezamowym, sosem sojowym i sosem rybnym. Nałożyć makaron do głębokich talerzy, posypać dymką i orzeszkami.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa