Szybkie danie azjatyckie
Niektórzy twierdzą, że nie ma dań azjatyckich… no nie wiem, to co był w tym trójkątnym talerzu do takich się zaliczało. Do tego wszystkim tak smakowało, że zniknęło w pięć minut.
Pozostając przy kwestii czasu, tutaj potrzebujemy zaledwie 30 minut by wyserwować świetny ryżowy makaron z pysznymi dodatkami. Jeżeli mamy więcej czasu to warto zamarynować mięso z kurczaka, jeżeli nie to kilka minut w sosie sojowym wystarczy.
Zaletą tego dania, specjalnie nie nazywam go pad thai – choć blisko mu do niego – jest możliwość modyfikowania składników. Oczywiście, za wszystkie kombinacje i zmiany nie odpowiadam, ale zamiast fasolki groszek cukrowy, albo zamiast mięsa z piersi to z nóg kurczaka, kiełki mogą być świeże ale te z puszki też dadzą radę….
Składniki (4 porcje)
- 300g mięsa z filetu ekologicznego kurczaka,
- Marynata do mięsa: 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka sosu rybnego,
- 400g makaronu ryżowego (5mm),
- Suszone grzyby mun – 15g,
- Kiełki fasoli mung (paczka),
- Pędy bambusa (puszka),
- Orzeszki nerkowca i ziemne (100g),
- Fasolka (100g),
- Sos sojowy, sos rybny, olej sezamowy,
- Sok z 1 limonki, plus 1 limonka pokrojona w ćwiartki,
- Dymka do posypania dania.
Komentarze
Prześlij komentarz