TRYB JASNY/CIEMNY

Pasta ai funghi – wersja pieczarkowa




Tak wiem, kanie, tak borowiki i jeszcze rydze…ale nie wszyscy dobrze znoszą grzyby, a dokładnie ich żołądki. Dla takich jak, ja co nie mogą jeść dzikich grzybów jest właśnie ten przepis. Niby z samymi pieczarkami a bardzo grzybowy. Prosty w przygotowaniu sos, można odgrzewać i nie traci przy tym. Czyli idealny makaron na dwa dni!

Przepis wyszperany na The Guardian autorką jest Felicity Cloake, dodaje ona jeszcze pastę z grzybów leśnych, ale jak sprawdziliśmy (wielokrotnie) nie jest to niezbędne by było super smacznie. 
Po testach wiem, że najlepiej smakuje albo z grubymi albo cienkimi wstążkami – ot najlepiej sos je okleja. Do tego tarty parmezan i pyszne danie jest w naszym talerzu!




Składniki (4 porcje)

  • 600g pieczarek (spore, umyte bez nóżek),
  • Łyżka oliwy,
  • Łyżka masła,
  • Cebula,
  • 2 marchewki,
  • Seler naciowy (jedna łodyga),
  • Ząbek czosnku,
  • Tymianek (2 łyżeczki suszonego),
  • 3 łyżki sherry,
  • 360g makaronu suchego, moim zdaniem najlepiej papardele,
  • Parmezan świeżo tarty do posypania.

Przygotowanie

Zacząć od posiekania cebuli, podsmażyć ją na oliwie z masłem, gdy będzie lekko podsmażona dodać drobno pokrojoną (plasterki) marchewkę i seler naciowy (również plasterki) doprawić tymiankiem. 

Smażyć przez około minutę. 

Pieczarki pokroić w plastry, dodać do warzyw. Smażyć tak długo by grzyby nie puszczały już wody. Wtedy dolać sherry. 

Pomidor sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę (wykroiwszy gniazdo nasienne). Dodać pomidor do smażących się już warzyw. 

Smażyć jeszcze przez 10 minut. 

W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić. 

Wymieszać z warzywnym sosem, podawać ze świeżo tartym parmezanem.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa