Kurczak w mleku kokosowym z ziołami, cebulą i pakczoj
Pakczoj, bak choy, kapusta chińska – różnie to się nazywa a smakuje w tej zupie, potrawce wyśmienicie.
Przygotowanie szybkie bo to przepis z kolarskiej książki kulinarnej, ale nie takiej zwykłej tylko przygotowanej przez Hannah Grant, która z gwiazdkowej restauracji przesiadła się do ciężarówki jeżdżącej z tourem by gotować dla najlepszych kolarzy.
Danie troszkę zmodyfikowane, bo Grant nie dodaje sosu rybnego i cukru, ale ja teraz ścigam się w dużym pokoju na trenażerze więc mogę sobie na takie szaleństwa pozwolić…
Zupę można podgrzewać i przechowywać w lodówce przez dwa dni, jest tak smaczna, że warto zrobić dużą porcję!
Składniki
- Filet z jednej piersi kurczaka (spory),
- 2 trawy cytrynowe,
- 4 limonki (albo więcej w zależności jak „sokowe” są),
- 2 cukinie,
- 3 czerwone cebule,
- 4 małe pakczoj,
- Oliwa (50ml),
- 6 listków kafiru (można zastąpić skórką tartą z limonki),
- Łyżka nasion kolendry,
- Kawałek imbiru (wielkości kciuka),
- 2 łyżki sosu rybnego,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1l mleka kokosowego (np. dwa kartoniki, lub jeden duży, najlepiej niezbyt tłuste),
- Kolendra, tajska bazylia do posypania.
Przygotowanie
Zetrzeć na tarce imbir, albo bardzo drobno posiekać, zmiażdżyć trawę cytrynową (białą część), zetrzeć skórkę z limonki, wycisnąć sok. Wszystko przełożyć do blendera, dodać kafir (opcjonalnie), kolendrę zmiażdżoną w moździerzu, doprawić oliwą i zblendować na jednolitą masę. Podsmażyć przez 3 minuty.Na oliwie podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Odstawić na bok.
W woku lub dużym garnku, z nieprzywierającym dnem przełożyć pastę, dodać mleko kokosowe.
Kurczaka pokroić w kostkę, przełożyć do woka, dodać podsmażoną wcześniej cebulę, pokrojoną w kostkę cukinię i rozdzielone liście pakczoj.
Wszystko starannie wymieszać i doprawić sosem rybnym i cukrem, warto dodać sok z limonek. Gotować na małym ogniu aż kurczak będzie gotowy do jedzenia.
Podawać ze świeżą kolendrą, tajską bazylią. Można serwować jak zupę lub z mniejszą ilością mleczka kokosowego jako potrawkę z kurczakiem.
Idealnie do tego pasuje ryż.
Komentarze
Prześlij komentarz