Rolki zawijane w papier ryżowy – wegańskie i kurczakowe z sosem orzechowo miodowym
Podstawą jest papier ryżowy (nic to, że składa się w większości z tapioki), reszta jest opcjonalna, dlatego polecam dwie kompozycje – wegańską i z kurczakiem. Obydwie pyszne, proste w przygotowaniu – 30 minut i rolki gotowe!
Przepis na sos zaczerpnięty od Hannah Grand, jednak lekko zmodyfikowany bo chciałam, żeby był słodszy.
Nie ma co się bać zwijania, pierwsza rolka pewno piękna nie będzie ale każda kolejna ładniejsza!
Mój sposób na zwijanie:
Namaczam w wodzie papier ryżowy (miałam okrągłe, wietnamskie), ale tak żeby był jeszcze lekko twardy.Układam na suchej desce, na środku porcja ziół, makaron, dodatki. Potem składam dół i górę i od lewej zaczynam delikatnie ale ściśle zawijać.
Tak jest najwygodniej i idzie to po chwili praktyki całkiem sprawnie!
Ważne by potem na talerzu czy półmisku nie ułożyć zbyt blisko rolek bo wtedy mogą się posklejać i przy jedzeniu trzeba będzie je rozrywać i zgubi się cała radość z maczania w sosie i trzymania w ręce pysznej rolki.
Sos orzechowo miodowy
- Łyżka masła orzechowego,
- Łyżka miodu (z opcją dodania jeszcze jednej gdy sos byłby zbyt kwaśny),
- Łyżeczka oliwy,
- Łyżeczka sosu sojowego,
- Sok z jednej limonki.
Wegańskie summer Rolls – 8 sztuk
- Makaron ryżowy (u mnie cienki) – 50g,
- Marynowane marchewki pokrojone w słupki,
- Awokado pokrojone w paski (wzdłuż),
- Siekane liście mięty,
- Sos sojowy i olej sezamowy do smażenia makaronu.
Przygotowanie
Makaron ugotować lub zanurzyć we wrzątku – zgodnie z instrukcją na opakowaniu, potem przelać zimną wodą i bardzo starannie odcedzić. Podsmażyc makaron z sosem sojowym i olejem sezamowym – około 2 łyżki sosu i łyżeczka oleju sezamowego – ważne by makaron miał wyrazisty smak i był lekko słony. Przełożyć na półmisek lub duży talerz tak by szybko wystygł, ważne jest by do zwijania rolek używać makaronu, który nie będzie ciepły!Układać składniki roli na środku i zawijać według swojego lub mojego sposobu. Podawać z sosem do maczania albo nakładania łyżeczką, jak kto woli.
Kurczakowe Summer Rolls
- Makaron ryżowy (jw.),
- Marchewka marynowana (j.w),
- ½ papryki pokrojonej w słupki (cienkie),
- Mięta (jw.),
- Sos sojowy i olej sezamowy,
- Mięso z udek kurczaka pieczonego (na 8 rolek wystarczy z dwóch dużych nóg/podudzi).
Ślinka cieknie, przepyszne <3
OdpowiedzUsuńto prawda :) nasze ulubione ostatnio :) pozdrawiam
UsuńSmacznie i zdrowo - takie połączenie zawsze jest spoko! Może i tu catering dietetyczny od https://www.kuzniazdrowia.pl was zainteresuje.
OdpowiedzUsuńdziękuję za komentarz, ale proszę następnym razem bez reklamy. Pozdrawiam
Usuń