Cajuńska kanapka z łososiem i salsą jalapeno




Genialna kanapka z łososiem, jogurtem, sałatą i świetnym sosem z kolendry i papryczek. 

Szybka w przygotowaniu, wg Jamiego Oliviera jedna półbagietka to ponad 500kcal. Mało nie jest, ale po takim śniadaniu mamy energię na pół dnia a nie czujemy się przejedzeni. Nie ma w niej sera żółtego, czy ciężkich sosów. 

Przepis z książki „7 Sposobów” z ważną modyfikacją bo papryczek jest duuużo mniej i i tak jest ostro.

Składniki (3 kanapki)

  • 1 spora bagietka u nas 340g,
  • 3 kawałki bio łososia (po około 80-100g),
  • ½ sałaty rzymskiej (jak baby to cała),
  • 3 łyżeczki przypraw cajun,
  • ½ jogurtu greckiego (duży kubeczek),
  • Oliwa do smażenia,
  • 1 duży pomidor,
  • Duży pęczek kolendry,
  • 2 łyżki zielonej papryczki jalapeno i 2 łyżki płynu ze słoika.

Przygotowanie

Sos zielony – salsa jalapeno



Pęczek kolendry, papryczki i sos ze słoika – wszystko razem zmiksować. 

Łosoś



Wymieszać ¼ kubeczka jogurtu z przyprawą cajun, włożyć do tego łososia, marynować chwilę. Rozgrzać olej na patelni (teflonowej, nieprzywierającej), smażyć łososia. Nie przejmować się tym, że szybko ciemnieje. Zacząć smażyć od strony skóry, przekładać na boki po około 3 minuty, sprawdzić, czy łosoś jest usmażony jeżeli nie to trzeba się martwić, jak usmażymy w częściach to nic się nie stanie, bo i tak na kanapce podamy łososia podzielonego na kawałki.

Bagietka




Przekroić bagietkę wzdłuż. Podpiec w piekarniku.

Warzywa

Sałatę umyć i pokroić w paski (bez twardych części), pomidora pokroić w plasterki.

Wyserwowanie



Podpieczoną bagietkę nasmarować jogurtem (pozostały, nie tym w którym marynował się łosoś).

Ułożyć sałatę rzymską, pomidora, potem łososia w kawałkach, posmarować zieloną salsą.

Kanapki podawać złożone. Są pikantne, chrupiące i pyszne!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © On Egin Eta Topa