Cajuńska kanapka z łososiem i salsą jalapeno
Genialna kanapka z łososiem, jogurtem, sałatą i świetnym sosem z kolendry i papryczek.
Szybka w przygotowaniu, wg Jamiego Oliviera jedna półbagietka to ponad 500kcal. Mało nie jest, ale po takim śniadaniu mamy energię na pół dnia a nie czujemy się przejedzeni. Nie ma w niej sera żółtego, czy ciężkich sosów.
Przepis z książki „7 Sposobów” z ważną modyfikacją bo papryczek jest duuużo mniej i i tak jest ostro.
Składniki (3 kanapki)
- 1 spora bagietka u nas 340g,
- 3 kawałki bio łososia (po około 80-100g),
- ½ sałaty rzymskiej (jak baby to cała),
- 3 łyżeczki przypraw cajun,
- ½ jogurtu greckiego (duży kubeczek),
- Oliwa do smażenia,
- 1 duży pomidor,
- Duży pęczek kolendry,
- 2 łyżki zielonej papryczki jalapeno i 2 łyżki płynu ze słoika.
Przygotowanie
Sos zielony – salsa jalapeno
Łosoś
Bagietka
Warzywa
Sałatę umyć i pokroić w paski (bez twardych części), pomidora pokroić w plasterki.Wyserwowanie
Ułożyć sałatę rzymską, pomidora, potem łososia w kawałkach, posmarować zieloną salsą.
Kanapki podawać złożone. Są pikantne, chrupiące i pyszne!
Komentarze
Prześlij komentarz