TRYB JASNY/CIEMNY

Lasagne doskonała – kilka „patentów” zbliżających do Włoskiego ideału



Uwielbiam lasgane. Przepadam za szpinakową wersją (bez mięsa, albo z łososiem, mniej z kurczakiem) smakuje mi mięsna wersja – z mielonym z indyka (lżejsza) i z sosem podobnym do bolognese (cięższa wersja). 

Najbardziej lubię lasagne która nie jest zbyt płynna bo wtedy pomimo tego, że świetnie smakuje to wygląda mocno średnio. 





Lista „patentów” pozwalających przygotować pyszną lasagne:

Po pierwsze – naczynie

Nie musi być ze szkła żaroodpornego, takie metalowe (jak na zdjęciu) nadaj się idealnie. Jeżeli używamy gotowych płatów makaronu (odradzam suszone, świeży makaron jest dużo smaczniejszy) to nie przejmujmy się zbytnio wymiarami naczynia, przecież makaron można pokroić by stworzyć warstwę w naczyniu. 

Po drugie – makaron

Na temat suchego się nie wypowiem, bo cały czas nie jestem przekonana czy trzeba czy też nie go podgotowywać przez pieczeniem. Najlepiej spisuje się albo domowy albo świeży. Jeżeli robimy domowy to w maszynce ustawmy na najcieńszą grubość. Kupny świeży też daje radę! Pamiętajmy, że przyda się dużo płatów, jeżeli chcemy, żeby nasza lasagne była wysoka!

Po trzecie – farsz/sos

Jeżeli myślisz, że masz za dużo sosu to się mylisz, przekładanie płatów sosem przyczynia się do jego „znikania”, im więcej masz do nałożenia tym lepiej. Na taką lasagne jak na zdjęciu „idzie” 2x750 szpinaku plus dodatki (pomidory suszone, czosnek, śmietana)!

Po czwarte – beszamel

Zaletą beszamelu jest to, że szybko się go robi. Najlepiej, moim zdaniem nadaje się taki bardziej gęsty niż lejący się. Dużo gałki muszkatołowej na pewno poprawi smak.

Po piąte – ser

Używamy kilku, czasem trzech, częściej dwóch – mozzarella i cheddar (zawsze) czasem jeszcze na samą górę parmezan.

Po szóste – kolejność warstw

Tak, tak to ma kolosalne znaczenie! Jeżeli chcesz mieć pewność, że nałożysz na talerze ładne kawałki lasagne to, zacznij układania makaronowego tortu od farszu!

Po siódme – nie bój się odgrzewania

Trzeba się wykazać cierpliwością, powoli podgrzewać lasagne w piekarniku, wtedy będzie bardzo smaczna!

Jesienią włączony piekarnik nie przeszkadza, czekając aż upiecze się lasagne można zrobić sałatkę….

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa