TRYB JASNY/CIEMNY

Zamrażarka – dania i produkty, które ułatwiają szybkie gotowanie








Zamrażarka to skarb. Prawidłowo zamrożone jedzenie można w niej długo przechowywać, a sensowne zaplanowanie „co mrozimy” pozwala na szybkie obiady czy kolacje w tygodniu.

Lista produktów i dań, które warto (moim zdaniem) mieć w zamrażarce;

  • Pieczywo – u nas to najczęściej jest pokrojona na kawałki bagietka. Idealna do kanapek gdy sklepy są zamknięte, jako dodatek do mięsa.

  • Ryby i owoce morza – mrożone w małych porcjach szybko się rozmrażają, pozwalają na sprawne przygotowanie posiłku, najczęściej wymagają tylko usmażenia.

  • Filet z piersi kurczaka – przed zamrożeniem warto podzielić na pojedyncze porcje. 

  • Boczek wędzony w kawałku – szybki makaron albo smaczniejsza jajecznica – wszyscy będą zadowoleni.

  • Szpinak w liściach – pasuje do wszystkiego od śniadania przez obiad po kolacje.

Dania gotowe, czyli takie, które sami przygotujemy (lub kupimy zawczasu):

  • Pierogi i pierożki – do gotowania w wodzie i na parze – super wdzięczny produkt, do tego po tym jak są dobrze zamrożone na tacce można je przechowywać w woreczkach i nie zajmują zbyt dużo miejsca.

  • Sos bolognese – czy gotujemy porcje z 500g czy 1000g mięsa czas spędzony w kuchni będzie podobny, dlatego warto ugotować więcej i co ważne porcjować sos – po wystudzeniu do woreczków strunowych lub pudełek.

  • Falafel – surowe kulki do usmażenia w głębokim tłuszczu.

  • Pizza – domową też można zamrozić, najlepiej pokroić na spore kawałki tak, by potem podgrzać ją na patelni pod przykryciem.

  • Bigos czy inna dania kuchni węgierskiej – wszystko zyskuje przy podgrzaniu.

  • Rosół – tak wiem zajmuje dużo miejsca, ale zarówno warzywny, mięsny jak i rybny bulion przyśpiesza gotowanie w tygodniu. Nie wiem jak jest z domowymi kostkami rosołowymi, bo nigdy ich nie robiłam, ale litrowe pudełko zamrożonego rosołu to skarb!

Dodatkowo w zamrażarce warto mieć: kostki lodu i kompres lodowy. Pierwsze do drinków, drugie do kontuzji….

Mając w zamrażarce 3 szuflady warto trzymać się zasady szuflad „tematycznych” – ryby, warzywa, mięso – dzięki temu wszystko łatwiej znajdziemy! 

A i szczelne opakowania bo łososiowa bagietka czy bigosowy szpinak nie smakują najlepiej!

Na zdjęciu pierożki gotowane na parze - czyli lunch na szybko (8 min gotowania):







Komentarze

  1. Ja mam zawsze "włoszczyznę słupki" i "warzywa na patelnię" :D przydają się na czarną godzinę gdy nie chce mi się stać i obierać surowych :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa