TRYB JASNY/CIEMNY

Cytrynowo winny kremowy sos pieczarkowy do makaronu



Ostatnio jemy dużo pieczarek. Eksperymentujemy z sosami, ten wychodzi super smacznie. Jest prosty w przygotowaniu a dodanie startej skórki z cytryny jest świetnym smakowym pomysłem!
Przepis zaczerpnięty z The Good Food, lubię przepisy z ich pisemek i strony www, dlatego, że w większości są sprawdzone wielokrotnie, jasno napisane – to wszystko daje gwarancje, że danie dobrze wyjdzie.

Zaletą tego sosu jest ciekawy smak, to, że po dodaniu cytryny jest on gęsty, ale wcale nie ciężki (mimo tłustej śmietanki….).



Składniki (4 porcje)

  • 350g suchego makaronu tagliatelle,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżka masła,
  • 1 biała cebula pokrojona w drobną kostkę,
  • 400g pieczarek (umyte, bez nóżek, pokrojone w plastry),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200ml wytrawnego białego wina,
  • 300ml śmietanki (30% z kartonika),
  • Skórka starta z jednej cytryny,
  • 150g tartego parmezanu,
  • Pęczek natki pietruszki,
  • Opcjonalnie: filet z piersi kurczaka upieczony i pokrojony w cienkie plastry.

Przygotowanie

Na maśle z oliwą podsmażyć cebulę, przez około 10 minut, ma być miękka ale nie brązowa. 

Dodać pokrojone w plasterki kapelusze pieczarek, smażyć przez 10 minut na małym ogniu, dodać czosnek (siekany) i smażyć przez 2 minuty. 

Następnie wlać wino, i poczekać aż na średnim ogniu odparuje około połowy płynu (wina z sosem). 

Po odparowaniu wina dodać śmietankę, i startą skórkę z cytryny, dosypać parmezan, doprawić pieprzem i solą. 

W czasie gotowania makaronu zostawić sobie trochę wody z garnka (na wszelki wypadek, gdyby sos był zbyt gęsty). 

Wymieszać sos z ugotowanym makaronem, jeżeli chcemy wersję mięsną to przed wymieszaniem do sosu pieczarkowego dodać pokrojone w cienkie plastry mięso pieczonego kurczaka. 

Wszystko delikatnie wymieszać z siekaną natką pietruszki.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa