Zrób domowy zakwas na żurek
Na zdjęciu wersja de lux: do zakwasu dodany bulion warzywny i cała lista pyszności takich jak: podsmażony boczek i kiełbasa jałowcowa, biała kiełbasa, ziemniaki, jajko od wybieganej kury, cebula i jeszcze więcej majeranku!
Uwielbiam taki domowy żurek. Jest rozgrzewający, sycący a przede wszystkim super smaczny. I tak, najchętniej zjadam go na… śniadanie, ale na obiad i kolacje też pasuje!
Przepis na zakwas żurkowy od Piotra Kucharskiego, z jego książki „Chleb. Domowa piekarnia”.
Jeszcze tylko jedna uwaga – zrobienie pysznego żurku to proces dość czasochłonny. Nie wymaga zbyt wiele, ale zakwas przez noc musi „postać”, żebyśmy drugiego dnia dobrą zupę zjedli!
Składniki
- 50g zakwasu chlebowego (u nas w lodówce jest zawsze, ale jak ktoś nie ma swojego zakwasu, to Kucharski przekonuje, że kromka chleba żytniego na zakwasie też daje radę),
- 400ml letniej wody,
- 100g maki żytniej razowej,
- 2 ząbki czosnku (z łupinkami),
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 4 listki laurowe,
- 8 ziarenek czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku.
Przygotowanie
Zakwas albo kromkę umieścić w słoiku lub garnku, zalać woda, wymieszać. Dodać rozgnieciony czosnek, przyprawy i mąkę. Wymieszać i odstawić na 2 do 3 dni.Uwaga – nie lubię mącznego smaku żurku, więc zlewamy go tak, by nie dodać gęstej mąki. Dzięki temu zupa jest lżejsza i jeszcze smaczniejsza!
Komentarze
Prześlij komentarz