Łosoś z kokosem, czarnuszką i bazylią
Pysznie i prawie dietetycznie, bo jednak co śmietanka, nawet kokosowa to kalorie....fot. D.Szymborska |
Pyszne, prawie wiosenne danie. Na talerzu zielono i zdrowo. Łosoś
pieczony, warzywa gotowane na parze – brzmi beznadziejnie i bezsmakowo, ale w
wersji – łosoś z sosem ze śmietanki kokosowej, bazylii i limonki, posypany
czarnuszką a warzywa, doprawione, lekko twarde i polane sosem –
REWELACJA!
Jest to bardzo szybkie danie. Coś takiego, jak się ma chwilę w kuchni i chce się komuś zaimponować! Do tego w kuchni nie pachnie smażoną rybą, bo ją pieczemy. Samo przygotowanie zabiera około 20 minut, jeżeli wcześniej zadbamy o szczegóły i wszystko sobie pokroimy i zrobimy sos.
Jest to bardzo szybkie danie. Coś takiego, jak się ma chwilę w kuchni i chce się komuś zaimponować! Do tego w kuchni nie pachnie smażoną rybą, bo ją pieczemy. Samo przygotowanie zabiera około 20 minut, jeżeli wcześniej zadbamy o szczegóły i wszystko sobie pokroimy i zrobimy sos.
Przepis zaczerpnięty z Good Food Polska, w którym (jak prawie zawsze) czas
pieczenia/gotowania był niedoszacowany. Łosoś potrzebuje 17 minut, a nie 10!
Składniki (4 porcje):
To co wiosna? fot. D.Szymborska |
·
Pęczek bazylii, czyli doniczka,
·
150ml śmietanki kokosowej,
·
2 limonki,
·
garść czarnuszki,
·
600g filetu z łososia,
·
świeży brokuł,
·
fasolka zielona (u mnie mrożona).
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. W blenderze zmiksować śmietankę z
sokiem z limonek i bazylią. Łososia pokroić w cienkie plastry. Naczynie
żaroodporne wysmarować oliwą, ułożyć łososia skórą do dołu, polać sosem (zużyć
pół), posypać czarnuszką, lekko posolić. Piec około 17 minut. W tym czasie
ugotować różyczki brokułowe i fasolkę na parze. Gotować 3 do 5 minut, tak by
warzywa nabrały koloru i nie rozmiękły. Nałożyć łososia na talerze, podawać z
warzywami polanymi sosem. PYCHA!
Komentarze
Prześlij komentarz