TRYB JASNY/CIEMNY

Łosoś z kokosem, czarnuszką i bazylią

Pysznie i prawie dietetycznie, bo jednak co śmietanka, nawet kokosowa to kalorie....fot. D.Szymborska


Pyszne, prawie wiosenne danie. Na talerzu zielono i zdrowo. Łosoś pieczony, warzywa gotowane na parze – brzmi beznadziejnie i bezsmakowo, ale w wersji – łosoś z sosem ze śmietanki kokosowej, bazylii i limonki, posypany czarnuszką a warzywa, doprawione, lekko twarde i polane sosem – REWELACJA! 

Jest to bardzo szybkie danie. Coś takiego, jak się ma chwilę w kuchni i chce się komuś zaimponować! Do tego w kuchni nie pachnie smażoną rybą, bo ją pieczemy. Samo przygotowanie zabiera około 20 minut, jeżeli wcześniej zadbamy o szczegóły i wszystko sobie pokroimy i zrobimy sos.

Przepis zaczerpnięty z Good Food Polska, w którym (jak prawie zawsze) czas pieczenia/gotowania był niedoszacowany. Łosoś potrzebuje 17 minut, a nie 10!


Składniki (4 porcje):


To co wiosna? fot. D.Szymborska


·      Pęczek bazylii, czyli doniczka,
·      150ml śmietanki kokosowej,
·      2 limonki,
·      garść czarnuszki,
·      600g filetu z łososia,
·      świeży brokuł,
·      fasolka zielona (u mnie mrożona).

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. W blenderze zmiksować śmietankę z sokiem z limonek i bazylią. Łososia pokroić w cienkie plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, ułożyć łososia skórą do dołu, polać sosem (zużyć pół), posypać czarnuszką, lekko posolić. Piec około 17 minut. W tym czasie ugotować różyczki brokułowe i fasolkę na parze. Gotować 3 do 5 minut, tak by warzywa nabrały koloru i nie rozmiękły. Nałożyć łososia na talerze, podawać z warzywami polanymi sosem. PYCHA!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa