TRYB JASNY/CIEMNY

Domowe zielone curry z kurczaka wg Jamie’go

Zielone curry fot.D.Szymborska



Tutaj to jest podobnie jak z pesto – gdy raz zrobiliśmy w domu więcej nie użyjemy kupnego. Tak też będzie z zielonym curry. Od teraz ZAWSZE robimy domowe. Smak bardzo się zmienia, kurczakowe danie było po prostu rewelacyjne! Curry przygotowujemy z mlekiem kokosowym, podajemy z ryżem i mamy pyszne egzotyczne danie, Tajskie biegowe! Z autopsji mogę potwierdzić, że dobrze się po tym biega! Przepis Jamie’go lekko zmodyfikowany, pochodzi z książki Jamie Olivier The Naked Chef.

Składniki (dla trzech głodnych albo czterech osób, jak jadły przystawkę albo zupę):
·      650g filetów z piersi kurczaka,
·      puszka mleka kokosowego,
·      garść pistacji,
Zielone Curry
·      6 dymek, umytych i posiekanych,
·      4 małe chilli (w przepisie były zielone, u nas czerwone),
·      2 ząbki czosnku,
·      łyżeczka tartego imbiru,
·      łyżeczka ziarenek kolendry,
·      ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
·      sól morska,
·      pół garści liści kafiru (mogą być mrożone),
·      2 łodygi trawy cytrynowej (drobno pokrojone),
·      2 garście bazyli (świeżej),
·      3 garście kolendry (świeżej),
·      3 łyżki dobrej oliwy,
·      sok z 3 lub 4 limonek.

Zielone curry fot. D.Szymborska

Przygotowanie:
Wszystkie składnik do zielonego curry włożyć do blendera. Utrzeć aż będzie gotowa pasta. Kurczaka zamarynować w małej części curry przez około 30 minut. Pokroić kurczaka na kawałki. Na dużej patelni (lub w woku) smażyć kurczaka przez około 4 minuty. Gdy kurczak będzie już usmażony dodać marynatę w której się znajdował. Dolać mleka kokosowego i poczekać aż się za gotuje. Gotować około 8 minut. Podawać od razu, posypać pistacjami i listkami kolendry. To jest przepyszne Tajskie danie z curry w którego prawdziwy skład znamy bo przygotowujemy od początku! Smacznego biegowego!
Następnym razem zrobimy to z innym mięsem z kurczaka, a zieloną pastę, którą mieliśmy w lodówce, chyba po prostu wyrzucimy bo nie ma co czekać, ona się nie przedatuje a wcale nie jest taka dobra jak zna się smak domowego zielonego curry!

Kurczak w marynacie fot. D.Szymbroska

Zielone curry fot. D.Szymborska

Zielone curry z kurczaka fot. D.Szymborska


Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa