TRYB JASNY/CIEMNY

Gnocchi al Gorgonzola


Gnocchi fot. D.Szymborska



Word ma to do siebie, że czasem śmiesznie poprawia błędy. W przypadku gnocchi upierał się żeby to nie było al. Gorgonzola ale al. Gorgonzola. Chciałabym mieszkać przy takiej alei!
Kluski ziemniaczane, wyszły pysznie na warsztatach i na pewno będę próbowała zrobić je też w domu. Do tego usłyszałam bardzo przydatną radę – gdy do rondelka wlejemy białe wino i potem dodamy ser to on się nie przypali. I rzeczywiście nie przypalił się!

Składniki:
Ciasto:
·      2 ziemniaki – do utarcia więc bez skórki,
·      trochę mąki semolina,
·      jajko.
Sos:
·      ser gorgonzola,
·      parmezan, białe wino.

Przygotowanie
Utarte ziemniaki mieszamy z mąką, jajkiem i solą. Wyrabiamy ciasto. Jak już będzie zwarte to robimy z niego płaski wałek, który kroimy na cienkie paseczki. Paseczki następnie kroimy na kawałki szerokości widelca. Potem widelcem robimy wgłębienie – dzięki temu sos będzie wnikał w nasze kluski. Wstawiamy osoloną wodę do gotowania. Kluski gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z sosem z gorgonzoli. Sos przygotowujemy na patelni, lub w rondlu. Podgrzewamy wino aż będzie się gotować i dodajemy do niego pokruszoną gorgonzolę. Gdy ser się roztopi polewamy nim kluseczki. Na koniec posypujemy świeżo mielonym pieprzem. I mamy pyszną włoską przekąskę. Porcja ciasta z 2 ziemniaków wystarcza na przystawkę dla 3 osób.

Gnocchi fot. D.Szymborska

Gnocchi fot. D.Szymborska

Sos z gorgonzoli fot. D.Szymborska



Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa