TRYB JASNY/CIEMNY

Owoce morza z anchois (anochovies) w sosie pomidorowym

Mariscos fot. D.Szymborska

Tym razem mariscos (owoce morza) w sosie pomidorowym z anchois. Jutro przełaj więc węglowodany makaronowe miło widziane. Smacznego biegowego oczywiście!

Składniki:
·      Mrożone owoce morza – 450g,
·      2 ząbki czosnku,
·      4 filety anchois,
·      4 suszone pomidory,
·      0.5kg pomidorów (obranych ze skórki),
·      kapary,
·      czarne oliwki,
·      natka z pietruszki,
·      makaron po 100g na osobę,
·      oliwa, pieprz i sól,
·      tarty parmezan.

Przygotowanie:
Czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy filety anchois. Pomidory suszone namaczamy we wrzątku. Pomidory świeże obieramy ze skórki. Oliwki kroimy. Natkę pietruszki siekamy. Owoce morza obmywamy z glazury. Pomidory siekamy. Mieszamy wszystkie składniki sosu. Dusimy przez kilkanaście minut. Gdy sos jest już gotowy. Wstawiamy makaron do gotowania i do sosu dodajmy owoce morza. Mieszamy starannie. Ucieramy parmezan. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.  Nakładamy na talerze, posypujemy parmezanem i dodatkową posiekaną natką. Smacznego biegowego!

Penne z mariscos fot. D.Szymborska

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa