TRYB JASNY/CIEMNY

Meatballs czyli domowe klopsiki z makaronem

Meatballs - domowe klopsiki z makaronem fot. D.Szymborska


Meatballs – czyli mięsne kulki. Proste do zrobienia ale bardzo czasochłonne. Jak to się mówi robią się „same” ale przez trzy godziny. Dobrym pomysłem jest zrobienie zapasu i zamrożenie. Taka żelazna porcja jest u mnie w zamrażalniku. To co ważne to, to, że klopsiki, sos przygotowujemy bez użycia półproduktów. Sos z pomidorów – robimy, kulki sami ugniatamy, brakuje tylko własnej uprawy warzyw  w przydomowym ogródku.

Składniki (na około 30 małych klopsików):
·      600g zmielonej wołowiny,
·      pieprz i sól,
·      8 dużych pomidorów obranych ze skórki,
·      1 duża cebula drobno posiekana,
·      czarne oliwki bez pestek,
·      suszone oregano i bazylia,
·      pietruszka do posypania,
·      oliwa,
·      starty parmezan.

Przygotowanie:
Pomidory obrać ze skórki, posiekać i wrzucić do garnka, dolać dobrej oliwy, soli i gotować aż zrobi się z nich sos. Mnie to zajmuje około 30 minut. Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie, dodać oliwki. Wołowinę popieprzyć, posolić i starannie pougniatać. Następnie przygotować malutkie kuleczki. Do dużego rondla przełożyć cebulę, oliwki, przelać sos pomidorowy, gdy wszystko będzie ładnie bulgotać wsypać dużo oregano i bazylię. Wkładać pojedynczo kulki mięsne. Delikatnie mieszać co pewien czas. Gotować przez minimum 2 godziny. Podawać z pietruszką i startym parmezanem! Smacznego biegowego! I udanego weekendu (biegowego) oczywiście!

Komentarze

  1. uwielbiam! ja też zawsze robię większą porcję coby było na zapas

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa