Gulasz segedyński
W weekend ma padać śnieg! To może taki prawie bigos? Albo inny gulasz? Dodatek kapusty kiszonek czyni to danie jeszcze smaczniejszym! Przepis pochodzi z (tak, tak niedługo będę mogła napisać, że już prawie wszystko z tej książki ugotowaliśmy) z przewodnika kulinarnego po Węgrzech (wydawnictwo Pascal).
Wiadomo, że bigos zyskuje wraz z kolejnym podgrzaniem podobnie jest z tym gulaszem. Naszą zmianą była podmianka wina czerwonego na białe – moim zdaniem tak jest smaczniej!
Składniki
- 500g żeberek wieprzowych bez kości,
- 2 cebule,
- 100g słoniny,
- 1 szklanka białego, wytrawnego wina,
- 1 słoik kiszonej kapusty,
- 1 szklanka śmietany,
- 1 łyżka kminku,
- 3 liście laurowe,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżka majeranku,
- Sól i pieprz.
Przygotowanie
Gulasz idealnie pasuje do kaszy gryczanej ze skwarkami.
Komentarze
Prześlij komentarz