Karkówka pieczona z koprem włoskim i rozmarynem



Lubicie dobre wędliny? Ja tak. Nie cierpię za to tych nasączonych „wodą” w których składzie jest soja i inne dziwne rzeczy.

Dlatego najprostszym sposobem na dobrą wędlinę jest jej upieczenie z dobrego mięsa! Mamy wtedy 100%pewność co jest do niej dodane. Bardzo ważna jest jeszcze jakość mięsa – my piekliśmy eko wieprzowinę, która jest drogim mięsem, nie przypomina zupełnie tej po kilka złotych z hipermarketów.

Sam przepis nie jest zbyt skomplikowany, ważne, żeby mięso stygło zawinięte w folię, jeżeli dysponujemy większą ilością czasu to warto je marynować przez noc, jeżeli nie, to i tak będzie pyszne, ale może być pyszniejsze….

Przepis z BBC Good Food – wiadomo, że Brytyjczycy uwielbiają piec mięsa i warzywa więc warto korzystać z ich przepisów…


Podpowiedź 

Warto wyłożyć blachę folią aluminiową – nie będziemy musieli wtedy jej szorować po pieczeniu!

Acha jeszcze jedno, żeby przygotować taką karkówkę musimy mieć moździerz bo zioła są najważniejsze (oprócz mięsa i wina, oczywiście).

A tak wygląda przed i po pieczeniu:






Składniki

  • 2 łyżeczki ziaren kopru włoskiego,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 2 starte na tarce ząbki czosnku,
  • 1 pomarańcza (sparzyć, i zetrzeć skórkę),
  • 1 łyżka siekanego rozmarynu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 ½ kg karkówki,
  • 1 cebula (pokrojona talarki),
  • 400ml białego wytrawnego wina.

Przygotowanie

W moździerzu rozgnieść ziarna kopru włoskiego, pieprz, tarty czosnek, sól. Przełożyć do miski i  chwili dodać startą skórkę z pomarańczy, rozmaryn i oliwę. Wszystko rozgnieść i wymieszać tak by otrzymać pastę do wtarcia w mięso.

Natrzeć mięso pastą, przykryć folią, jeżeli mamy czas to wstawić na noc do lodówki.
Wyłożyć blachę na której będziemy piec mięso folią aluminiową, ważne, żeby była wyższa bo inaczej sos nam wypłynie.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, pokroić pomarańcze w plastry, cebulę również. Ułożyć na blasze, na to położyć mięso, dolać 600ml wody, piec przez 1 godzinę, potem dolać wino i piec przez kolejną godzinę.

Warto mięso obrócić kilka razy, jak również polać sosem, w którym się piecze.

Po dwóch godzinach, pieczenia wciągnąć mięso, zawinąć w folię i zostawić do ostygnięcia. Jeżeli planujemy podać je na gorąco, to wyciągnąć mięso, sos zredukować, dodać łyżkę konfitury z czerwonej porzeczki  i podać jako sos do polewania gorących plastrów karkówki.

Pieczona karkówka świetnie smakuje jak wędlina kanapkowa, jest pyszna, można też ją podawać jako część deski wędlin.


4 komentarze:

  1. bo jest pyszne :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ bym taką kanapkę wszamała! świetny przepis na karkówkę. Lubię takie mięsa zamiast wędliny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładanie, wiadomo co się je! owszem jest trochę zachodu, ale moim zdaniem warto :)

      Usuń

Copyright © On Egin Eta Topa