Jak nie zepsuć makaronu z krewetkami – dwie zasady


Niby proste danie, ale trzeba pamiętać o kilku zasadach, bo inaczej smacznie nie będzie.

Makaron z krewetkami – prosty w przygotowaniu choć jest kilka „ale” do spełnienia żeby było naprawdę pysznie.

Krewetki

Szare! To ma znaczenie, żeby kupić krewetki surowe, szare. Wiadomo, że im większe na surowo to nawet po skurczeniu w procesie smażenia będą spore. Jeżeli kupiliśmy takie w pancerzach to musimy usunąć: głowę, pancerz i jelito. Krewetkę trzeba oczyścić zarówno ze strony grzbietu jak i  na „brzuchu” czyli od środka, to ciemny paseczek, który najlepiej wyciągnąć „na raz”, jeżeli nam się urywa, to koniecznie krewetkę trzeba przepłukać.

EDIT - jedna z czytelniczek podesłała mi link do schematu krewetki, gdzie wszystko jest rozrysowane - KLIK - to dla dociekliwych!

Te już oczyszczone też trzeba sprawdzić, bo często są nacięte z drugiej strony a od spodu tkwi w nich wypełnione jedzeniem jelito.

Jeżeli kiedykolwiek poczujecie zgrzytanie jedząc krewetki to….znaczy się kucharz (albo Wy) nie oczyściliście ich wystarczająco starannie - bleeee


Makaron


Rozgotowanym klukom mówimy nie! Gotujemy tak jak napisane jest na opakowaniu w mocno osolonej wodzie. Nie przelewamy wrzątkiem, nie dodajemy oliwy. Odcedzamy i przekładamy do garnka z powrotem, żeby wymieszać z krewetkami i pietruszką. Zawsze odlewamy troszkę wody z gotowania makaronu – to na wypadek by sos, makaron był zbyt gęsty.

A teraz pora na super-sprawdzony przepis – i tak jak bardzo się śpieszycie to zamiast zwykłego czosnku można użyć granulowanego, a dodatek papryczki chili jest opcjonalny…



Składniki

  • 80g makaronu na porcję,
  • 10 krewetek na porcję,
  • Siekana pietruszka,
  • Czosnek – albo starte ząbki albo granulowany,
  • Masło do smażenia krewetek (2 łyżki na porcję),
  • Tarty parmezan (40g na porcje – to nie błąd, bo część parmezanu można dodać mieszając makaron przed nałożeniem do talerzy),
  • Sól,
  • Opcjonalnie – siekana papryczka chili.

Przygotowanie:

Krewetki obrać, oczyścić i opłukać. Wstawić wodę do gotowania, posolić. Wrzucić makaron do gotowania, w tym czasie roztopić masło na patelni, dodać krewetki i czosnek. Jeżeli lubimy ostre smaki dodać siekaną papryczkę chili.

Krewetki są usmażone gdy zmienią kolor z szarego na różowy i „otworzą” się przy nacięciach. Posiekać pietruszkę. Odlać kubeczek wody z gotowania makaronu.

Odcedzić makaron, przełożyć do garnka. Odłożyć z patelni 2 krewetki na porcję – do dekoracji.

Wymieszać makaron z krewetkami (z masłem), dodać pietruszkę i trochę parmezanu.

Jeżeli makaron jest zbyt oblepiony serem dolać trochę wody z gotowania.

Szczypcami nałożyć na talerze, udekorować pozostawionymi krewetkami.

Podawać ze świeżo tartym parmezanem.

4 komentarze:

  1. Ze swojej strony chciałbym Wam polecić catering dietetyczny https://www.lightbox.pl/catering-dietetyczny-warszawa . Uwielbiam gotować , jednak przez natłok pracy i obowiązków nie mam na to zbyt wiele czasu. Moim zdaniem jest to najlepszy catering dostępy w Polsce w wielu miastach .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze swojej strony proszę o nie przyczepianie reklam, kolejne komentarze reklamowe będą kasowane. pozdrawiam

      Usuń
  2. Makaron + krewetki + oliwa + czosnek czy może być coś pyszniejszego ? :) Uwielbiam takie połączenia i proste przepisy. Sam też bardzo często robię taki makaron.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prawda, to jest pyszne rozwiązanie!!! pozdrawiam

      Usuń

Copyright © On Egin Eta Topa