TRYB JASNY/CIEMNY

Śmietanowo maślany sos do makaronu (dwie wersje)


Brzmi skomplikowanie, ale na szczęści da się spokojnie, w tygodniu ugotować taki sos. Można go podać w dwóch wersjach – na kilka minut przed podaniem do sosu włożyć pokrojonego w kostkę łososia albo usmażyć go na patelni i wyserwować na gotowy już makaron. Dla mnie chyba ta druga wersja smakuje bardziej.

Sos jest tak pyszny, że można zjeść same kluski z sosem i posypać startym parmezanem! Więc wersji przybywa, można też do niego dodać usmażonego wcześniej kurczaka albo upieczonego i rwanego widelcem – możliwości bez liku….

Składniki (4 porcje)

  • 400ml śmietanki 30% (w kartoniku),
  • ½ gałki muszkatołowej do starcia,
  • ¼ kostki masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • Sól,
  • 100g parmezanu (do sosu) plus parmezan do posypania makaronu,
  • 4 kawałki bio łososia (wersja ze smażonym) plus oliwa do smażenia,
  • 400g makaronu (czarny z sepią jest idealny),
  • Siekana natka pietruszki (opcjonalnie).



Przygotowanie

Zacząć od przygotowania sosu. W garnku o nieprzywierającym dnie podgrzać śmietanę, dodać 3 zmiażdżone nożem ząbki czosnku (w takim stanie, żeby dało się je później wyłowić), zetrzeć gałkę muszkatołową. Podgrzewać delikatnie. Gdy sos jest już ciepły dodać masło (pokroić w kostkę), poczekać, aż się rozpuści. Posolić do smaku – ostrożnie, bo jeszcze dodamy parmezan.

Ugotować makaron zgodnie z przepisem. Odlać trochę wody jakby sos okazał się zbyt gęsty. Na 7 minut przed odcedzeniem makaronu zacząć smażyć łososia. 4 minuty od strony skóry i 3 minuty od drugiej strony. Doprawić solą.

Gdy makaron już będzie ugotowany, odcedzić – pamiętać o wodzie na wszelki wypadek (klika łyżek wystarczy).

Wyciągnąć z sosu czosnek (łyżka cedzakowa), dodać parmezan. Wymieszać starannie z makaronem. Podawać ze smażonym łososiem i świeżo tartym parmezanem.



Tutaj wersja z gotowanym w sosie łososiem.

Komentarze

  1. Zamieniłam śmietanę na jogurt grecki, a sos z parmezanu stworzyłam z płatków drożdżowych... zamiast parmezanu :) myślę, że wyszło równie dobre co w Twojej wersji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jejku jakie zmiany! Grunt, że było pysznie! Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. ale to musi być pyszne <3

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa