Śmietanowo maślany sos do makaronu (dwie wersje)
Brzmi skomplikowanie, ale na szczęści da się spokojnie, w tygodniu ugotować taki sos. Można go podać w dwóch wersjach – na kilka minut przed podaniem do sosu włożyć pokrojonego w kostkę łososia albo usmażyć go na patelni i wyserwować na gotowy już makaron. Dla mnie chyba ta druga wersja smakuje bardziej.
Sos jest tak pyszny, że można zjeść same kluski z sosem i posypać startym parmezanem! Więc wersji przybywa, można też do niego dodać usmażonego wcześniej kurczaka albo upieczonego i rwanego widelcem – możliwości bez liku….
Składniki (4 porcje)
- 400ml śmietanki 30% (w kartoniku),
- ½ gałki muszkatołowej do starcia,
- ¼ kostki masła,
- 3 ząbki czosnku,
- Sól,
- 100g parmezanu (do sosu) plus parmezan do posypania makaronu,
- 4 kawałki bio łososia (wersja ze smażonym) plus oliwa do smażenia,
- 400g makaronu (czarny z sepią jest idealny),
- Siekana natka pietruszki (opcjonalnie).
Przygotowanie
Zacząć od przygotowania sosu. W garnku o nieprzywierającym dnie podgrzać śmietanę, dodać 3 zmiażdżone nożem ząbki czosnku (w takim stanie, żeby dało się je później wyłowić), zetrzeć gałkę muszkatołową. Podgrzewać delikatnie. Gdy sos jest już ciepły dodać masło (pokroić w kostkę), poczekać, aż się rozpuści. Posolić do smaku – ostrożnie, bo jeszcze dodamy parmezan.Ugotować makaron zgodnie z przepisem. Odlać trochę wody jakby sos okazał się zbyt gęsty. Na 7 minut przed odcedzeniem makaronu zacząć smażyć łososia. 4 minuty od strony skóry i 3 minuty od drugiej strony. Doprawić solą.
Gdy makaron już będzie ugotowany, odcedzić – pamiętać o wodzie na wszelki wypadek (klika łyżek wystarczy).
Wyciągnąć z sosu czosnek (łyżka cedzakowa), dodać parmezan. Wymieszać starannie z makaronem. Podawać ze smażonym łososiem i świeżo tartym parmezanem.
Tutaj wersja z gotowanym w sosie łososiem.
Zamieniłam śmietanę na jogurt grecki, a sos z parmezanu stworzyłam z płatków drożdżowych... zamiast parmezanu :) myślę, że wyszło równie dobre co w Twojej wersji.
OdpowiedzUsuńJejku jakie zmiany! Grunt, że było pysznie! Pozdrawiam :)
Usuńale to musi być pyszne <3
OdpowiedzUsuńo jest, jest pysznie :)
Usuń