TRYB JASNY/CIEMNY

Spaghetti Adrianno


Inspiracja? Pewno a dokładniej próba odtworzenia smaków, a to wszystko zakończone sukcesem! Kilka dni temu publikowałam recenzje pysznego jedzenia w jednej łotewskich restauracji – Casa Nostra.

Teraz pora na przepis na świetny makaron. 

Przygotowanie jest bardzo proste, ilość składników też nie duża, ważne jest znalezienie dobrej jakościowo szynki parmeńskiej i aromatycznej mięty!

Składniki (na 6 porcji)

  • 600g makaronu spaghetti,
  • 160g szynki parmeńskiej
  • 2 pęczki mięty (albo dwie doniczki),
  • 1 papryczka chili,
  • 4 ząbki czosnku,
  • Oliwa,
  • 200g parmezanu.




Przygotowanie

Na oliwie podsmażyć siekany czosnek, dodać posiekane ½ papryczki chilli. Odstawić na bok. Zetrzeć parmezan. Ugotować makaron zgodnie z przepisem. Szynkę pokroić w paseczki, podsmażyć na oliwie, dodać czosnek z papryczką. Odcedzić makaron (na wszelki wypadek zostawić sobie trochę wody z gotowania makaronu). Wymieszać z czosnkiem i szynką, dodać listki mięty i ½ papryczki chili, wymieszać z 150g parmezanu. Podawać z resztą świeżo tartego parmezanu.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa