Wrapy – super praktyczne danie w domu i na wynos


Nie gotuję małych porcji. Z dwóch powodów – roboty w kuchni prawie tyle samo czy się gotuje jedną czy trzy porcje, a po drugie jak ugotuję czegoś więcej to mam na drugi, czasem też na trzeci dzień. Jednym słowem oszczędność czasu i wciąż dobre jedzenie.

Idealnym przykładem takiego dania są wrapy – obiad, kolacja, do pudełka, ba nawet na śniadanie jak potrzeba energii.

Tutaj opcja prosta i bez kolendry (choć jakbyście gdzieś zdobyli to dodawajcie do wszystkiego), ale u nas nigdzie dostać nie mogłam.

Wrapy przygotowywałam w dwóch wersjach – z kurczakiem i bez – obydwa świetne.



Składniki na 10 porcji

  • 600g mięsa z piersi kurczaka (u mnie BIO),
  • 4 łyżki pesto bazyliowego,
  • 400g sera gouda (utartego na tarce o dużych oczkach),
  • Puszka kukurydzy (BIO),
  • Puszka czerwonej fasoli,
  • 2 papryki czerwone,
  • 2 duże cebule,
  • 4 awokado,
  • 4 łyżki kuminu,
  • Sok z ½ cytryny,
  • Kwaśna śmietana (200ml),
  • ½ sałaty lodowej,
  • 10 placków – wrap, tortilla,
  • Sól i pieprz,
  • Oliwa do smażenia warzyw i kurczaka.

Przygotowanie:

Mięso z kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą i pieprzem i usmażyć na oliwie. Przełożyć na bok i wymieszać z pesto.

Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki, dusić w dużym garnku o nieprzywierającym dnie. Dodać 2 łyżki kuminu, sól i pieprz. Po 10 minutach dodać kukurydze i przelaną wodą czerwoną fasolę, gotować przez kolejne 15 minut.

Ser zetrzeć na tarce, odstawić na bok.

Sałatę lodową umyć i pokroić w cieniutkie paseczki.

Awokado obrać i rozgnieść w dużej misce tłuczkiem do ziemniaków, dodać sok z cytryny i 2 łyżki kuminu, doprawić solą i pieprzem (ostrożnie z solą, żeby nie było zbyt słone następnego dnia).
Placek lekko spryskać wodą (zraszacz), rozgrzać maszynę do grzanek (panini), na środku ułożyć ser, warzywa, kurczaka, sałatę i znowu ser. Zawinąć w kopertę i grillować aż wrap będzie bardzo gorący i widoczne będą ślady z opiekacza.

Podawać z awokado i kwaśną śmietaną.

W wersji na wynos poczekać aż wrap wystygnie i zapakować go do pudełka (sos w oddzielnym opakowaniu). Idealnie smakuje na ciepło (gorąco) i na zimno. Nie podgrzewać w mikrofalówce.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © On Egin Eta Topa