Domowa wędlina – pieczony schab z posypką


Wystarczy kawałek mięsa, kilka dodatków i sporo czasu…. To prosty przepis na pyszną wędlinę – taką co do której nie musimy się martwić, że ma wiele ulepszaczy…w tym przypadku ulepszaczem jest czosnek i przyprawy!

Przepis zaczerpnięty z BBC Good Food, tak pieczony schab nazywa się pieczonym na sposób włoski z chrupiącą posypką.

Idealnie pasuje do kanapek, a jak wiadomo ci co siedzą w domu głodnieją dużo szybciej niż ci co są poza nim…można przechowywać kilka dni w lodówce.

Przepis testowany na różnych rodzajach schabu – najlepiej sprawdza się tłustszy kawałek o wadze około kilograma.

Warunkiem uzyskania tej super-smacznej wędliny jest posiadanie moździerza, w którym można rozgnieść marynatę/posypkę.

Składniki

  • 800-1100g schabu bez kości,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 2 łyżeczki soli morskiej,
  • 1 ½ łyżki ziaren kopru włoskiego,
  • 21/2 łyżki oliwy,
  • 1 cebula pokrojona w piórka,
  • 1 cytryna pokrojona w ćwiartki.

Przygotowanie:




Wszystkie składniki z wyjątkiem cebuli i cytryny rozetrzeć na pastę w moździerzu. Mięso wysmarować pastą i włożyć do woreczka strunowego, zostawić do zamarynowania na noc w lodówce.

Rozgrzać piekarnik do 230 stopni, naczynie wyłożyć cebulą i cytryną. Wędlinę piec w temperaturze 230 stopni przez około 30 minut potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 90 minut.

Wyjąc upieczony schab i pozwolić mu ostygnąć (zawinięty w folię aluminiową), dopiero wtedy kroić na cienkie plastry.

PS. Nie trzeba się przejmować spaloną cebulą i cytryną, wystarczy od razu po pieczeniu umyć naczynie, blaszkę....

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © On Egin Eta Topa