Domowa wędlina – pieczony schab z posypką
Wystarczy kawałek mięsa, kilka dodatków i sporo czasu…. To prosty przepis na pyszną wędlinę – taką co do której nie musimy się martwić, że ma wiele ulepszaczy…w tym przypadku ulepszaczem jest czosnek i przyprawy!
Przepis zaczerpnięty z BBC Good Food, tak pieczony schab nazywa się pieczonym na sposób włoski z chrupiącą posypką.
Idealnie pasuje do kanapek, a jak wiadomo ci co siedzą w domu głodnieją dużo szybciej niż ci co są poza nim…można przechowywać kilka dni w lodówce.
Przepis testowany na różnych rodzajach schabu – najlepiej sprawdza się tłustszy kawałek o wadze około kilograma.
Warunkiem uzyskania tej super-smacznej wędliny jest posiadanie moździerza, w którym można rozgnieść marynatę/posypkę.
Składniki
- 800-1100g schabu bez kości,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 liście laurowe,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 2 łyżeczki soli morskiej,
- 1 ½ łyżki ziaren kopru włoskiego,
- 21/2 łyżki oliwy,
- 1 cebula pokrojona w piórka,
- 1 cytryna pokrojona w ćwiartki.
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 230 stopni, naczynie wyłożyć cebulą i cytryną. Wędlinę piec w temperaturze 230 stopni przez około 30 minut potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 90 minut.
Wyjąc upieczony schab i pozwolić mu ostygnąć (zawinięty w folię aluminiową), dopiero wtedy kroić na cienkie plastry.
PS. Nie trzeba się przejmować spaloną cebulą i cytryną, wystarczy od razu po pieczeniu umyć naczynie, blaszkę....
Faktyczne niesamowite dzieło, którego można pozazdrościć. Ja nigdy nie robiłam sama wędlin w domu. Teraz mam dobrego dostawcę takich wyrobów Karol-Zakłady Mięsne. Pewnie będę też u nich robić zapas na święta. A mają naprawdę smaczne, zupełnie jak domowe.
OdpowiedzUsuńSuper, że rekomendujesz smaczne rzeczy, ale będę wdzięczna za mniej reklamowe komentarze. Pozdrawiam serdecznie
Usuń