TRYB JASNY/CIEMNY

Warzywna tarta z tymiankiem i ostrym serem




Pyszna tarta, do której upieczenia nie trzeba drożdży. Dużo warzyw, tymianku i ostry ser – świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Idealna jako przekąska albo z sałatką danie główne. Przepis z innej epoki. Wiele lat temu Magazyn Wyborczej ukazywał się raz w tygodniu miał kilkadziesiąt stron, bardzo ciekawe reportaże, głębokie artykuły i świetne przepisy. W większości były proste, składniki takie, jakie można kupić w zwykłym osiedlowym sklepie. Za to sprawdzone proporcje, konkretne porady. Gotowanie z tymi przepisami to była i wciąż jest przyjemność. Ta tarta powstała w oparciu o pomysł Agaty Baranowskiej.

Przepis może się wydawać lekko skomplikowany, z pewnością czasochłonny, ale efekt WOW otrzymamy! Zamiast sera gruyere można użyć innego twardego i wyrazistego.





Składniki


Ciasto
  • 300g mąki (tortowej),
  • 150g masła,
  • 5 łyżek wody,
  • niecała łyżeczka soli


Warzywa
  • Bakłażan,
  • 2 Cukinie,
  • 2 papryki,
  • 2 łyżeczki tymianku roztartego w moździerzu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • Oliwa


Masa
  • 250ml śmietany 36%,
  • 3 jajka,
  • Twardy ser (gruyere),
  • 1/2 łyżeczki soli,
Dodatkowe
  • Masło do wysmarowania formy do pieczenia,
  • Sucha fasola lub szklane kuleczki do obciążenia ciasta w czasie pieczenia.

Przygotowanie




Przygotowanie ciastaMąkę wymieszać z solą, dodać zimne masło pokrojone w kostkę, mieszać jednocześnie z mąką, Wlać wodę i szybko zagnieść ciasto uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na minimum pół godziny.

Masa tartyWarzywa pokroić w kostkę (cukinia, bakłażan, papryka), skropić oliwą (najlepiej wymieszać ręką w dużej misce), dodać sól i sporo tymianku, upiec przez pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Wypełnienie tarty: śmietana, jajka, tarty ser i warzywa.

Pieczenie ciasta

Wałkujemy ciasto, wkładamy do foremki, piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, pieczemy od 15 do 20 minut. Żeby ciasto się nie pofalowało i nie wybrzuszyło warto położyć na nim pergamin i wsypać fasole albo szklane kuleczki. My używamy ziarenek fasoli, nie wyrzucamy po jednym pieczeniu, one są wielokrotnego użytku.

Gdy ciasto jest już upieczone wlewamy warzywno-śmietanowo-serową masę i pieczemy 30 do 40 minut (najdłużej 45). Po 20-25 minutach, można przykryć folią aluminiową (kratkę) nie ciasto, by nie spaliły się brzegi.

Wyciągamy tartę z piekarnika, podkładamy duży talerz, wyciągamy ją z formy, i przekładamy na kratkę do ostudzenia.

Smacznego!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa