Bananowy chlebek - banalnie prosty przepis
Podobno rzucili mąkę w niektórych sklepach, jak będzie pszenna to można taki pyszny chlebek/keks upiec.
Do tej pory na blogu pojawiło się kilka deserów, teraz będąc w domu (#zostanwdomu, #zostajewdomu) to człowiek sobie kombinuje co by zjadł, a że piekarnik nowy to trzeba testować.
Baza przepisu z Kwestii Smaku. Co ważne, chlebek bananowy według tego przepisu, zawinięty w ściereczkę może spokojnie być powoli zjadany, trzeciego dnia dalej był pyszny…
To przepis na małą keksówkę. Przygotowanie trwa tyle co nagrzanie piekarnika.
Składniki
- 2 jajka,
- ½ szklanki cukru,
- 100g masła,
- 2 dojrzałe banany (muszą być miękkie),
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- ½ szklanki wiórków kokosowych,
- ½ szklanki orzechów włoskich.
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.Roztopić masło w rondelku. Banany rozgnieść – tłuczek do ziemniaków daje radę! Jajka roztrzepać, dodać do nich cukier, wlać roztopione masło i dodać banany.
W drugiej misce, wymieszać: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
Połączyć składniki suche z mokrymi, dodać wiórki kokosowe i orzechy.
Keksówkę wysypać mąką albo wyłożyć papierem do pieczenia.
Piec około godziny, warto sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. W moim piekarniku to jest 45 do 50 minut....dlatego trzeba sprawdzać patyczkiem.....
Cudowną ma strukturę :)
OdpowiedzUsuńI super smacznie smakuje :)
UsuńWygląda naprawdę fajnie. W takiej wersji bananowca jeszcze nie jadłem. U nas na blogu są dwa przepisy ale trochę inne. Ten będzie kolejny do przetestowania. Przypuszczam, że z masłem orzechowym będzie mega.
OdpowiedzUsuńsuper, zerknę!
UsuńI can't believe I have never tried to make banana bread before! I need to try it as your recipe sounds delicious! xo
OdpowiedzUsuńenjoy baking! hope it will taste great!
Usuń