Bananowy chlebek - banalnie prosty przepis


Podobno rzucili mąkę w niektórych sklepach, jak będzie pszenna to można taki pyszny chlebek/keks upiec.

Do tej pory na blogu pojawiło się kilka deserów, teraz będąc w domu (#zostanwdomu, #zostajewdomu) to człowiek sobie kombinuje co by zjadł, a że piekarnik nowy to trzeba testować.

Baza przepisu z Kwestii Smaku. Co ważne, chlebek bananowy według tego przepisu, zawinięty w ściereczkę może spokojnie być powoli zjadany, trzeciego dnia dalej był pyszny…

To przepis na małą keksówkę. Przygotowanie trwa tyle co nagrzanie piekarnika.

Składniki

  • 2 jajka,
  • ½ szklanki cukru,
  • 100g masła,
  • 2 dojrzałe banany (muszą być miękkie),
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ½ szklanki wiórków kokosowych,
  • ½ szklanki orzechów włoskich.

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 180 stopni.

Roztopić masło w rondelku. Banany rozgnieść – tłuczek do ziemniaków daje radę! Jajka roztrzepać, dodać do nich cukier, wlać roztopione masło i dodać banany.

W drugiej misce, wymieszać: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.

Połączyć składniki suche z mokrymi, dodać wiórki kokosowe i orzechy.

Keksówkę wysypać mąką albo wyłożyć papierem do pieczenia.

Piec około godziny, warto sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. W moim piekarniku to jest 45 do 50 minut....dlatego trzeba sprawdzać patyczkiem.....

6 komentarzy:

  1. Cudowną ma strukturę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę fajnie. W takiej wersji bananowca jeszcze nie jadłem. U nas na blogu są dwa przepisy ale trochę inne. Ten będzie kolejny do przetestowania. Przypuszczam, że z masłem orzechowym będzie mega.

    OdpowiedzUsuń
  3. I can't believe I have never tried to make banana bread before! I need to try it as your recipe sounds delicious! xo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. enjoy baking! hope it will taste great!

      Usuń

Copyright © On Egin Eta Topa