TRYB JASNY/CIEMNY

Makaron z wódką i boczkiem – penne alla vodka


Wiem, wiem kupiliście spirytus do zrobienia domowego żelu do dezynfekcji, ale może macie też buteleczkę wódki albo jej resztkę gdzieś w barku?

To przepis na genialnie smaczny makaron z boczkiem, sosem pomidorowym i właśnie wódką! Potrzeba jej zaledwie 60 gramów– czyli kieliszek wystarczy na 500g makaronu (suchego).

Przepis przeczytałam po raz pierwszy na blogu Erren’s Kitchen, do którego sięgam często, bo jej przepisy są naprawdę smaczne i w większości bardzo proste do ugotowania.

Czas gotowania to 30 minut.

Składniki (5 lub 4 porcje, w zależności od tego jak jesteście głodni)

  • 500g makaronu penne,
  • 200g boczku wędzonego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 60g wódki,
  • 250ml puree pomidorowego (z kartonika),
  • 200ml śmietanki z kartonika – 30 lub 36%,
  • 100g parmezanu,
  • Sól, pieprz,
  • Pęczek pietruszki.

Przygotowanie:

Wstawić wodę do gotowania makaronu (posolić), jak to często bywa przygotować sobie kubeczek do odlania wody przed odcedzeniem makaronu.

Podsmażyć boczek, pokrojony w kostkę albo słupki, na odrobinie masła, odlać tłuszcz, pod sam koniec smażenia boczku dodać czosnek. Smażyć przez minutę.

Wlać wódkę i smażyć przez 3 do 4 minut. Dodać puree pomidorowe, wymieszać starannie i podsmażyć wszystko na małym „ogniu” przez około 5 minut. Dolać śmietankę, siekaną pietruszkę i parmezan.

Odcedzić makaron (zostawiając trochę wody z jego gotowania), wymieszać wszystko, gdy jest sos jest za gęsty dodać odrobinę wody i znowu wymieszać.

Smacznego makaronowego!

Komentarze

  1. dodawałam różne alkohole do sosów do makaronu, ale przyznam, że wódki jeszcze nie. Brzmi ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę przyznać, że ten blog jest bardzo ciekawy. Na pewno na ten blog wrócę w przyszłości.

    OdpowiedzUsuń
  3. A o czymś takim to jeszcze nie słyszałem. Ciekawa sprawa - na pewno jest to dosyć swoisty i ciekawy smak, który warto wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja również nigdy wcześniej nie dodawałam wódki do dań. Na pewno wypróbuje ten przepis!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa