Prawdziwa i jedyna carbonara


Tak, kiedyś zrobiłam ze śmietaną (KLIK), zdarzyła mi się wersja z bobem (KLIK) i kalafiorem (KLIK), więcej ich nie ugotuję.

Z prostego powodu –  wersja BEZ ŚMIETANY jest najsmaczniejsza.


To danie makaronowe do przygotowania w kilka chwil, no tak 20 minut.

Kluczowe są podstawowe składniki – podgardle lub boczek, i świetnej jakości ser. Tutaj też trwa dyskusja pomiędzy szefami kuchni czy parmezan czy pecorino. Moim zdaniem dużo zależy od słoności mięsa dodanego do carbonary.

Składniki na 3 porcje, ale ja bym od razu robiła więcej, bo to takie pyszne jest, że znika! Łatwym przelicznikiem jest założenie, że jedno jajko na porcję.

Składniki:

  • 100g podgardla albo wędzonego boczku,
  • 50g pecorino (lub parmezanu jak mięso jest słone),
  • 50g parmezanu,
  • 3 jajka od wybieganych kur,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 50g masła,
  • 300g makaronu,
  • Sól, pieprz.

Przygotowanie:

Wstawić wodę do gotowania makaronu. Pokroić w kostkę podgardle albo w wąskie słupki boczek, odkroić skórę. Zetrzeć sery.

W misce roztrzepać jajka, doprawić pieprzem (trochę mniej niż jajecznicę), odstawić na bok.
Wrzucić makaron do gotującej się wody (posolonej), gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (al dente).

Gdy makaron się gotuje na patelni smażyć boczek lub podgardle, dodać masło i zmiażdżone ząbki czosnku.

Po kilku minutach wytapiania boczku wyciągnąć czosnek (wyrzucić). Zostawić na „małym ogniu”.
Odlać trochę wody z gotowania makaronu.

Wymieszać jajka z tartym serem.

Odcedzić makaron, wymieszać z masą jajeczno serową, dodać podgardle lub boczek. Ważne mieszaj szybko widelcem!

Podawać od razu. Gdyby było zbyt bardzo gęste to dodać odrobinę wody, uważać, żeby nie zrobić jajecznicy!
Danie proste, pyszne!

Uważajcie, żeby nie było jajecznicy i więcej nie zrobicie ze śmietaną! O!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © On Egin Eta Topa