Mleczne bułki – zero waste – 4 sztuki
Tak, przydadzą się drożdże – to informacja ostatnio ważna, bo z ich dostępnością (podobno) różnie bywa.
Przepis na 4 bułki! To ważne, bo one są pyszne tego samego dnia i następnego, więc nie warto piec dużo więcej, żeby nie wyrzucać!
Zróbcie i cieszcie się pysznymi mlecznymi bułeczkami! Idealne do burgerów, kanapek, na ciepło z masłem….
Przepis przeliczony i sprawdzony! Bułki można przygotować jako okrągłe lub podłużne do np. hotdogów. Przepis bazowy znaleziony na All Recipes.
Składniki
Mokre- 160 ml mleka (3,2%)
- 80 ml wody (100%)
- 40 gramów masła
- Mąka 450 (uniwersalna) – 360 gramów
- Drożdże suche (instant) – 5 gramów
- Cukier – 1 łyżka
- Sól – 1 łyżeczka
- Jajko – 1 małe
- Jajko (białko) do posmarowania
Przygotowanie
Wymieszać mokre składniki (mleko, woda) i masło i podgrzać do ok. 50 stopni. Wymieszać wszystkie suche składniki (mąka, drożdże, cukier i sól).
Wbić jajko do suchych i powoli wlewać ciepłe mokre składniki. Mieszać w mikserze na 3 przez 8-10 minut.
Wziąć blachę, wyłożyć papierem do pieczenia, obsypać mąką. Na osobnej desce obsypanej mąką podzielić ciasto na 4 części. Utoczyć 4 kulki, lekko spłaszczyć i przełożyć na blachę.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Posmarować bułki białkiem przed włożeniem do piekarnika. Piec 15 minut plus ok. 2-3 z włączonym grillem żeby przyrumienić górę. Wyciągnąć i ostudzić na kratce.
Tutaj propozycja podania: cheeseburger z jajkiem sadzonym:
bułki idealne na obecne czasy :D A do tego jak apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń