Dietetyczna (niby) pizza na Światowy Dzień Pizzy
Prawie jak statek kosmiczny a smak ziemski, pyszny fot. D.Szymborska |
Dziś cały Internet huczy o tym, że jest dzień pizzy, wszędzie pszenne
placki z dodatkami. Bardzo lubię pizzę, ale teraz zwyczajnie nie będę jej jadła
bo to by nie było zgodne z moją dietą. Cóż bywa. Co nie znaczy, że nie można
obchodzić takiego miłego wymyślonego przez marketingowców dnia. Czemu nie?!
Proszę bardzo pizza na spodzie kukurydzianym (tortilla) z serem
bursztyn (odrobinę), awokado i rukolą. Wszystko doprawione świeżo mielonym
pieprzem i solą.
Tym sposobem zjadłam – pizzę na cienkim cieśnie (to grube uważam za
obrzydliwe), z wysokogatunkowymi dodatkami. Ser bursztyn – długodojrzewający,
awokado orzechowe, a sól z Himalajów, pieprz nie wiem skąd bo wyrzuciłam
torebkę jak przesypywałam do młynka.
Tak to można obchodzić dzień pizzy jak się jest na diecie!!!
Składniki:
·
Tortilla (kukurydziana),
·
½ awokado orzechowego (musi być
dojrzałe bo inaczej będzie niesmaczne),
·
1 plaster sera bursztyn,
·
garść liści rukoli,
·
pieprz i sól.
Przygotowanie:
Rozgrzać patelnię teflonową. Awokado pokroić w plastry, ser porwać na
mniejsze kawałeczki. Placek najpierw podgrzewać z jednej strony, potem
przewrócić na drugą ułożyć awokado i ser, przykryć patelnię i poczekać aż ser
się zacznie topić. Podawać z solą, pieprzem i świeżą rukolą!
taka pizza jest najlepsza!:D
OdpowiedzUsuńbo trzeba uczcić dzień pizzy!!!!
Usuńpyszny pomysł:)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł, lekki i pyszny! :)
OdpowiedzUsuńhttp://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html