TRYB JASNY/CIEMNY

Lekkostrawny sos krabowy do makaronu

Dobrze, że to mięso się tak łatwo trawi bo jadłam je wieczorem...fot. D.Szymborska


Uwielbiam mięso kraba i bynajmniej nie mam tutaj na myśli paluszków krabowych. Niestety mają one tylko krabową nazwę. Tak naprawdę są rybnym odpowiednikiem parówek. W kilkudziesięciu procentach (z reguły poniżej pięćdziesięciu) składają się z mielonego rybiego mięsa, dużo w nich wody, białka sojowego, skrobi, stabilizatorów, glutaminianu sodu, oleju roślinnego – im tańsze paluszki krabowe tym lista przerażająco niezdrowych składników dłuższa.

Mięso kraba jest drogie, podobnie jak rakowe – skorupiaki nie mają zbyt dużo mięsa, a pozyskiwanie mięsa spod pancerza czy odnóży jest zajęciem czasochłonnym i pracochłonnym.

W przepisach kulinarnych mięso kraba dzielone jest na to rozdrobnione i w kawałkach. Trochę jak np. w przypadku tuńczyka. Niespodzianką jest to, że po otwarciu puszki, z reguły znajdujemy kilka kawałków i rozdrobnioną papkę. Tak puszkowane jest mięso kraba – sprawdziłam otwierając całkiem sporą ilość puszek!

Mięso kraba jest bardzo zdrowe. Jest lekkostrawne, naukowcy przekonują, że dwa razy łatwiej jest trawione przez nas organizm niż mięso zwierząt lądowych.

Jedna puszka mięsa krabowego to spora dawka kwasów omega 3 i 6 – tych, które oczyszczają organizm ze złego cholesterolu. Mięso kraba zawiera dużo makroelementów ( potas, magnez, fosfor, wapń) i mikroelementów (selen, cynk).

Przepis na sos jest bardzo prosty. Czas potrzebny do jego przygotowania równa się doprowadzeniu wody do wrzenia i ugotowaniu makaronu!

U mnie wersja z dodatkiem śmietany, można podmienić ją na jogurt naturalny, ale trzeba się liczyć z utratą części smaku…. Nie jest możliwe obniżenie kaloryczności dania bez wpływania na jego smak – coś za coś! 4 łyżki śmietany na 4 porcje makaronu to nie jest dużo, dlatego pozostaję przy klasycznej wersji.

Mądrym „cięciem kalorii” jest ograniczenie ilości parmezanu. Ten pyszny, włoski ser jest bardzo zdradziecki. Posypując parmezanem niskokaloryczne danie zmieniamy je w bombę kaloryczną…

Składniki (4 porcje):


·      240g makaronu,
·      1 puszka mięsa krabowego,
·      2 papryki ramiro,
·      4 szalotki,
·      4 łyżki śmietany,
·      oliwa do smażenia,
·      puszka pomidorków cherry (koniecznie cherry a nie  zwykłych),
·      sól i pieprz i natka pietruszki.

Przygotowanie:

Wstawić wodę do gotowania makaronu. Szalotki pokroić w talarki, podsmażyć na oliwie, po chwili dodać papryki pokrojone cienko, wymieszać starannie i dusić przez chwilę. Odsączyć wodę z puszki z krabem. Pomidorki odcedzić na sitku, zachowując sos, który należy dodać do warzyw smażonych na patelni. Doprowadzić do wrzenia, doprawić solą i pieprzem, dodać rozdrobnione mięso kraba i śmietanę, znów doprowadzić do wrzenia. Gotować chwilę. Na koniec dodać pomidorki i kawałki mięsa. Gotować chwilę i zmniejszyć ogień i odcedzić makaron. Podawać z małą ilością startego parmezanu i siekaną natką pietruszki.


Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa