TRYB JASNY/CIEMNY

Krokiety warzywno drobiowe z mozzarellą

16 krokietów z rozpływającą się mozzarellą w środku fot. D.Szymborska



Uwielbiam krokiety! Do tego są takim świetnym rozwiązaniem jak nie chcemy marnować jedzenia.

Jesień sprzyja chorobom, wszyscy kaszlą, prychają to oznacza, że nastał czas gotowania rosołu. Tak zaliczam się do tych co wierzą w moc tej zupy! Jest lecznicza, to dla mnie nie ulega wątpliwości. 

Najbardziej lubię wersję z dużą ilością warzyw, gotowaną z równie dużą ilością nóg kurczaków.

Efekt – świetna, aromatyczna i lecznicza zupa i dużo gotowanych warzyw i mięsa. Przecież tego nie wyrzucimy, prawda? 

Nie cierpię wyrzucania jedzenia, dlatego staram się wykorzystywać ile się da, przerabiać i modyfikować. Krokiety są takim „produktem ubocznym”.

Tutaj przepis na wersję z rozpływającą się mozzarellę.
Czas przygotowania to 45 dla 16 sztuk!

Składniki (16 sztuk):

Pyszne, lekkie krokiety z mozzarellą w środku fot. D.Szymborska


Rosół:
·      1.6kg nóg z kurczaka zagrodowego,
·      2 marchewki,
·      2 pietruszki,
·      ½ selera (średniej wielkości),
·      1 por,
·      3 łodygi selera naciowego,
·      5 ziarenek ziela angielskiego,
·      3 listki laurowe,
·      3 łyżeczki soli,
·      4 litry wody,
Krokiety
·      kulka mozzarelli,
·      bułka tarta (dużo),
·      mąka pszenna 00,
·      2 jajka od wybieganych kurczaków,
·      1 litr oleju słonecznikowego do smażenia.

Przygotowanie:
Ugotować rosół. Pamiętając o zbieraniu szumowin. Wyciągnąć mięso i warzywa i ostudzić. Do krokietów nie nadaje się por i seler naciowy, reszta warzyw trafia do maszynki do mielenia!
Mięso oddzielić od kości, skórę, bo jest tłusta wyrzucić. Zmielić razem z warzywami, starannie wymieszać, tak by warzywa były we wszystkich krokietach.
Mozzarellę pokroić na 16 równych części.
Kawałki mozzarelli oblepić masą mięsno warzywną. Obtoczyć starannie w mące, potem w jajku, na koniec w bułce tartej.
Rozgrzać olej w patelni. Gdy jest bardzo gorący ułożyć krokiety i smażyć dwa razy po trzy minuty, lub chwilkę krócej gdy olej jest jeszcze bardziej rozgrzany, pod koniec naszego smażenia krokietów.
Koniecznie ułożyć na ręcznikach papierowych, najlepiej przekładając ze strony na stronę by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawać z sosem pomidorowym, paprykowym, domowych ketchupem.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa