Dietetyczny obiad – łosoś z warzywami – tylko 30 minut
Pysznie i dietetycznie! Da się! fot. D.Szymborska |
Zatrucie pokarmowe, brr nic fajnego, przydarzyć może się każdemu kto stołuje się „na mieście”.
Lekarz daje skierowania na badania i zaleca dietę lekkostrawną.
Pierwsza myśl – pierożki na parze, druga – ups przecież, to miało być domowe gotowanie.
Łosoś pieczony w folii do tego gotowany groszek z marchewką. Proście i szybciej się nie da! 30 minut i obiad podany! Co ważne jest zdrowo i jest smacznie.
To było takie smaczne, że nawet przy wszystkich zdrowych żołądkach zamierzamy to danie powtarzać!
Dla wszystkich, którzy albo potrzebują czegoś dietetycznego, albo zwyczajnie szukają pomysłu na szybki i dobry obiad, który nie będzie ociekał tłuszczem i zaległ w brzuchu!
Składniki (4 porcje):
- 4 kawałki łososia (po około 80g każdy),
- 2 cytryny,
- 2 cebule,
- 4 łyżki oliwy,
- pieprz, sól,
- marchewka z groszkiem.
Przygotowanie:
Przed nałożeniem na talerz fot. D.Szymborska |
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Przygotować 4 spore kawałki folii aluminiowej – takie by na środku zmieścił się kawałek ryby, a zawijając brzegi można było zrobić pakuneczek (szczelny).
Cytrynę sparzyć i umyć. Cebulę pokroić w talarki.
Rybę posolić i popieprzyć z dwóch stron. Nalać łyżkę oliwy na folie aluminiową, ułożyć plasterki cebuli i cytryny, na to rybę skórą do dołu i na samą górę jeszcze po plasterku cytryny i skropić oliwą. Pakuneczek starannie zawinąć. Na wszelki wypadek ułożyć zawiniętą w folię rybę w naczyniu żaroodpornym (jakby oliwa się wylała). Piec przez 20 minut. Na 10 minut przed upływem czasu pieczenia zacząć gotować marchewkę z groszkiem.
Smacznego i dietetycznego wszystkim!
Komentarze
Prześlij komentarz