TRYB JASNY/CIEMNY

Dietetyczny obiad – łosoś z warzywami – tylko 30 minut

Pysznie i dietetycznie! Da się! fot. D.Szymborska


Zatrucie pokarmowe, brr nic fajnego, przydarzyć może się każdemu kto stołuje się „na mieście”. 

Lekarz daje skierowania na badania i zaleca dietę lekkostrawną. 

Pierwsza myśl – pierożki na parze, druga – ups przecież, to miało być domowe gotowanie.

Łosoś pieczony w folii do tego gotowany groszek z marchewką. Proście i szybciej się nie da! 30 minut i obiad podany! Co ważne jest zdrowo i jest smacznie. 

To było takie smaczne, że nawet przy wszystkich zdrowych żołądkach zamierzamy to danie powtarzać!

Dla wszystkich, którzy albo potrzebują czegoś dietetycznego, albo zwyczajnie szukają pomysłu na szybki i dobry obiad, który nie będzie ociekał tłuszczem i zaległ w brzuchu!

Składniki (4 porcje):



  • 4 kawałki łososia (po około 80g każdy),
  • 2 cytryny,
  • 2 cebule,
  • 4 łyżki oliwy,
  • pieprz, sól,
  • marchewka z groszkiem.

Przygotowanie:

Przed nałożeniem na talerz fot. D.Szymborska


Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Przygotować 4 spore kawałki folii aluminiowej – takie by na środku zmieścił się kawałek ryby, a zawijając brzegi można było zrobić pakuneczek (szczelny).

Cytrynę sparzyć i umyć. Cebulę pokroić w talarki.

Rybę posolić i popieprzyć z dwóch stron. Nalać łyżkę oliwy na folie aluminiową, ułożyć plasterki cebuli i cytryny, na to rybę skórą do dołu i na samą górę jeszcze po plasterku cytryny i skropić oliwą. Pakuneczek starannie zawinąć. Na wszelki wypadek ułożyć zawiniętą w folię rybę w naczyniu żaroodpornym (jakby oliwa się wylała). Piec przez 20 minut. Na 10 minut przed upływem czasu pieczenia zacząć gotować marchewkę z groszkiem.


Smacznego i dietetycznego wszystkim!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa