TRYB JASNY/CIEMNY

Śledź w burakach z niemiecką sałatką ziemniaczaną

Pyszne danie, dla miłośników śledzia lub w opcji bez ryby, dla tych co go nie przełkną (tak jak ja) fot. D.Szymborska


Uwielbiam gotować z szefami kuchni, którzy są twórczy, profesjonalni i umieją uczyć. Niektórzy serwują genialne dania, ale nie są dobrymi nauczycielami, zdarzają się tacy, których potrawy są zwyczajne, ale potrafią wszystkiego nauczyć…. Na szczęście są i tacy, którzy świetnie gotują i uczą!

Agata Wojda to jedna z moich ulubionych szefowych kuchni. Jest cierpliwa, ale też wymagająca! Gotowanie z nią zawsze jest smaczną przygodą!

Na warsztatach zorganizowanych przez Niemiecki Instytut Wina udało się nam połączyć świetne wina z super daniami.

Jeszcze przed przepisem, uwaga – jeżeli, ktoś tak jak ja nie cierpi śledzi, to…. sałatka ziemniaczana, buraki i śliwki bez śledzia smakują również wybornie!

Uwaga przygotowywanie jest bardzo czasochłonne, za to mojej grupie udało się wydać 24 pyszne porcje!

Przepis jest dla 6-8 osób (duże porcje).


Bo my lubimy dziwne miny! fot. J.

Składniki:

Śledzie:

  • 6 filetów śledzia typu matias
  • słoik marynowanych śliwek w octowej zalewie (1litr, warto zostawić zalewę, może się przydać do buraczków).

Przygotowanie:

Wyjmujemy śliwki z zalewy, płynem zalewamy śledzie i odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Następnie je odcedzamy, osuszamy i kroimy w mniejsze kawałki. Przygotowując w domu możemy najpierw pokroić śledzie a potem je zalać. Tutaj potrzebujemy przekroić każdy filet pod lekkim skosem na 2 części.

Sałatka buraczana:

  • 4 malutkie czerwone cebule
  • 4 średnie podłużne buraki 
  • 100ml octu winnego czerwonego
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 2 liści laurowe
  • Olej słonecznikowy
  • Szczypta soli, pieprz w młynku, cukier 

Przygotowanie:

Do garnuszka wlewamy ocet dodajemy cukier, liście laurowe, ziele angielskie i podgrzewamy do momentu gdy cukier się nie rozpuści a płyn lekko zredukuje na syrop. Cebulę kroimy na ćwiartki i rozkładamy z warstw. Rozgrzewamy 2 łyżki oleju, przez 2 minuty na dużym ogniu rumienimy cebulę, (możemy ją lekko podsypać cukrem) i wrzucamy do gorącego płynu i zostawiamy na 30 minut. Ugotowane buraki tniemy na mandolinie na cieniutki plasterki (może być niewielka kostka), śliwki kroimy w kosteczkę, łączymy z odcedzoną niedokładnie cebulą, dorzucamy orzechy, doprawiamy i odstawiamy do zgryzienia. 



Sałatka ziemniaczana :

  • 2,5kg ziemniaków ugotowanych ciepłych, w mundurkach (porcja na 20 osób)
  • 150ml ocet winny biały
  • 1 litr esencjonalnego bulionu mięsnego
  • Solidna porcja soli
  • 100ml oleju
  • 3 cebule słodkie
  • 1 łyżka cukru
  • Świeżo mielony pieprz
  • 2 pęczki drobniutkiego szczypioru
  • 3 łyżki kaparów

Przygotowanie:

Ziemniaki po ugotowaniu przelewamy zimną wodą do takiego stopnia, że damy rade je obrać. Powinny pozostać lekko ciepłe. Najpierw posiekajmy cebulę, potem przygotowujmy ciepłą zalewę z bulionu, octu, cukru, soli, pieprzu i oleju. Nią zalewamy wszystkie składniki i odstawiamy do nabrania smaku na spokojne dwie godziny. Na koniec dodajemy posiekany szczypior. Delikatnie mieszamy i wykładamy. W towarzystwie śledzia i towarzyszących mu buraków. 

Cebulki chrupią cudownie, buraki są aromatyczne a ziemniaki przyjemnie słone fot. D.Szymborska

Jedyną wadą tej sałatki jest to, że nie widać ile pracy wymaga....i czasu też! fot. D.Szymborska


Anna Gmurczyk z Niemieckiego Instytutu Wina zaproponowała dwa świetne wina, które pasują do złożonej sałatki, ja wybrałam bym to starsze, bo moja miłość do rieslinga jest duża…


  • 2017 Weißer Burgunder Wolfsheim trocken,  Weingut Bernhard, Hesja Nadreńska
  • 2016 Riesling halbtrocken,  Weingut Meiser, Hesja Nadreńska







Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa