Śledź w burakach z niemiecką sałatką ziemniaczaną
Pyszne danie, dla miłośników śledzia lub w opcji bez ryby, dla tych co go nie przełkną (tak jak ja) fot. D.Szymborska |
Uwielbiam gotować z szefami kuchni, którzy są twórczy, profesjonalni i umieją uczyć. Niektórzy serwują genialne dania, ale nie są dobrymi nauczycielami, zdarzają się tacy, których potrawy są zwyczajne, ale potrafią wszystkiego nauczyć…. Na szczęście są i tacy, którzy świetnie gotują i uczą!
Agata Wojda to jedna z moich ulubionych szefowych kuchni. Jest cierpliwa, ale też wymagająca! Gotowanie z nią zawsze jest smaczną przygodą!
Na warsztatach zorganizowanych przez Niemiecki Instytut Wina udało się nam połączyć świetne wina z super daniami.
Jeszcze przed przepisem, uwaga – jeżeli, ktoś tak jak ja nie cierpi śledzi, to…. sałatka ziemniaczana, buraki i śliwki bez śledzia smakują również wybornie!
Uwaga przygotowywanie jest bardzo czasochłonne, za to mojej grupie udało się wydać 24 pyszne porcje!
Przepis jest dla 6-8 osób (duże porcje).
Bo my lubimy dziwne miny! fot. J. |
Składniki:
Śledzie:
- 6 filetów śledzia typu matias
- słoik marynowanych śliwek w octowej zalewie (1litr, warto zostawić zalewę, może się przydać do buraczków).
Przygotowanie:
Wyjmujemy śliwki z zalewy, płynem zalewamy śledzie i odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Następnie je odcedzamy, osuszamy i kroimy w mniejsze kawałki. Przygotowując w domu możemy najpierw pokroić śledzie a potem je zalać. Tutaj potrzebujemy przekroić każdy filet pod lekkim skosem na 2 części.
Sałatka buraczana:
- 4 malutkie czerwone cebule
- 4 średnie podłużne buraki
- 100ml octu winnego czerwonego
- 2 czubate łyżki cukru
- 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
- 2 liści laurowe
- Olej słonecznikowy
- Szczypta soli, pieprz w młynku, cukier
Przygotowanie:
Do garnuszka wlewamy ocet dodajemy cukier, liście laurowe, ziele angielskie i podgrzewamy do momentu gdy cukier się nie rozpuści a płyn lekko zredukuje na syrop. Cebulę kroimy na ćwiartki i rozkładamy z warstw. Rozgrzewamy 2 łyżki oleju, przez 2 minuty na dużym ogniu rumienimy cebulę, (możemy ją lekko podsypać cukrem) i wrzucamy do gorącego płynu i zostawiamy na 30 minut. Ugotowane buraki tniemy na mandolinie na cieniutki plasterki (może być niewielka kostka), śliwki kroimy w kosteczkę, łączymy z odcedzoną niedokładnie cebulą, dorzucamy orzechy, doprawiamy i odstawiamy do zgryzienia.
Sałatka ziemniaczana :
- 2,5kg ziemniaków ugotowanych ciepłych, w mundurkach (porcja na 20 osób)
- 150ml ocet winny biały
- 1 litr esencjonalnego bulionu mięsnego
- Solidna porcja soli
- 100ml oleju
- 3 cebule słodkie
- 1 łyżka cukru
- Świeżo mielony pieprz
- 2 pęczki drobniutkiego szczypioru
- 3 łyżki kaparów
Przygotowanie:
Ziemniaki po ugotowaniu przelewamy zimną wodą do takiego stopnia, że damy rade je obrać. Powinny pozostać lekko ciepłe. Najpierw posiekajmy cebulę, potem przygotowujmy ciepłą zalewę z bulionu, octu, cukru, soli, pieprzu i oleju. Nią zalewamy wszystkie składniki i odstawiamy do nabrania smaku na spokojne dwie godziny. Na koniec dodajemy posiekany szczypior. Delikatnie mieszamy i wykładamy. W towarzystwie śledzia i towarzyszących mu buraków.
Cebulki chrupią cudownie, buraki są aromatyczne a ziemniaki przyjemnie słone fot. D.Szymborska |
Jedyną wadą tej sałatki jest to, że nie widać ile pracy wymaga....i czasu też! fot. D.Szymborska |
Anna Gmurczyk z Niemieckiego Instytutu Wina zaproponowała dwa świetne wina, które pasują do złożonej sałatki, ja wybrałam bym to starsze, bo moja miłość do rieslinga jest duża…
- 2017 Weißer Burgunder Wolfsheim trocken, Weingut Bernhard, Hesja Nadreńska
- 2016 Riesling halbtrocken, Weingut Meiser, Hesja Nadreńska
Jestem pod wrażeniem. Bardzo ciekawie napisany artykuł.
OdpowiedzUsuń