7 listopada 2018

Zapiekane tacos z chili con carne

Pyszne tacos, które wszyscy mogą wspólnie jeść przy stole fot. D.Szymborska


Tacos to takie łódeczki z ciasta kukurydzianego, mogą być miękkie lub chrupiące. Możne je samu piec lub kupić gotowce. 

Do tej pory z podawaniem tacos w naszej kuchni było dużo zamieszania, gorące tacos, które się kruszyły przy nakładaniu farszu czy sosu. Wymyśliłam na to sposób! Zapiekam wszystkie tacos w piekarniku, bardzo ważne jest to by naczynie żaroodporne nasmarować masłem, dzięki temu nic nie będzie przywierać, a wszyscy przy stole wspólnie będą się cieszyć z jedzenia.

Dodatkowym atutem tego dania jest to, że przygotowane wcześniej chili con carne można zamrozić i potem przygotowanie takiej kolacji czy obiadu zajmuje moment – podgrzanie sosu i nagrzanie piekarnika plus pieczenie przez 10 minut.

Specjalnie użyłam mięsa z indyka, dzięki temu chili con carne jest lżejsze. Dodatek fasolki szparagowej też jest super smacznym pomysłem.

Zapiekane tacos są idealne na imprezę – możemy wszystko przygotować przed przyjściem gości i potem tylko włożyć do nagrzanego piekarnika. Można do takich tacos podać kwaśną śmietanę, słodką salskę pomidorową czy guacamole. 

Składniki (7-8 tacos):


Gwarantuję efekt "wow" gdy podamy coś takiego na naszej imprezce! fot. D.Szymborska 
Dzięki temu, że forma była wysmarowana masłem nic nie przywiera
i tacos łatwo można nałożyć na talerze fot. D.Szymborska


  • Chili con carne czyli: 300g mielonego mięsa z indyka, puszka kukurydzy, puszka czerwonej fasoli, 200g fasolki szparagowej (ugotowanej na parze przez 3 minuty), 1 laska cynamonu, łyżeczka papryki wędzonej, 2 łyżeczki papryki słodkiej, ½ łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżeczka kuminu (rozdrobionego w moździerzu), sól i pieprz, 2 puszki pomidorów bez skórki, 1 szklanka wytrawnego białego wina,
  • 7-8 tacos,
  • masło do wysmarowania foremki,
  • 200g sera mozzrella

Przygotowanie:

Podsmażyć mięso z indyka, gdy przestanie być surowe dodać wszystkie składniki, dolać pomidory i wino. Gotować na małym ogniu przez minimum 1 godzinę. Wyciągnąć laskę cynamonu. Takie chili con carne można zamrozić!

Formę do pieczenia wysmarować bardzo starannie masłem. Ułożyć tacos, zetrzeć ser i ułożyć trochę sera, potem chili con carne i na sam wierzch znów tarty ser.

Rozgrzać piekarnik do 250 stopni. Piec tacos przez 10 minut, podawać z kwaśną śmietaną lub innymi sosami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz