Domowe pesto (bez czosnku) - obiad i pudełka
Idealne danie pudełkowe! Super smakuje na zimno a jeszcze lepiej na ciepło. fot. D.Szymborska |
Duża porcja dobrego obiadu ma same zalety, największą jest to, że można zapakować część do pudełka. Dwa dni pod rząd dobre jedzenie? Czemu nie, jak jest pyszne, to nikomu się nie nudzi!
Domowe pesto, oznacza zero dodatków, ale też krótki termin przydatności. Na szczęście jest tak pyszne, że nigdy jeszcze go nie wyrzuciłam z lodówki – szybko znika!
Przygotowanie takiego obiadu i pudełek zajmuje 35-40 minut. Czyli danie, które można przygotować w tygodniu!
Jedynym niezbędnym sprzętem jest blender.
- Pęczek/doniczka bazylii,
- 100g parmezanu,
- 75g orzeszków pini,
- 4 łyżki oliwy,
- 400g makaronu,
- 400g filetu z piersi kurczaka,
- oliwa do smażenia,
- przyprawy do mięsa (pełna dowolność, od własnych mieszanek po gotowce np. do kuchni włoskiej itp. ważne by przeczytać skład – to mają być same zioła!),
- sól i pieprz,
- 4 garście rukiuli,
- 250g pomidorków koktajlowych.
Przygotowanie:
Przygotować pesto: orzeszki podsmażyć, schłodzić (zamrażalnik najszybszym sposobem). Urwać same listki bazylii. Zmiksować w blenderze: bazylię, orzeszki i oliwę, doprawić solą i pieprzem. Parmezan zetrzeć, ¾ wymieszać z bazyliowym musem (reszta świetnie się nada do posypania makaronu). Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z ziołami. Usmażyć na oliwie. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Przełożyć z powrotem do garnka, wymieszać z pesto i kurczakiem. Nałożyć do np. 2 talerzy i 2 pudełek, dodać rukolę i pokrojone pomidorki koktajlowe.
Posypać parmezanem.
Szybko i pysznie - to możliwe fot. D.Szymborska |
Komentarze
Prześlij komentarz