5 grudnia 2018

Świąteczny karp z musem chrzanowym i pęczkiem w palonym maśle

Karp, pęczak i super mus chrzanowy fot. D.Szymborska

Tadam! Trzeci przedświąteczny przepis na blogu! W ramach zapowiedzi – będzie jeszcze  odlotowy deser.

Warsztaty z Instytutu Wina Niemieckiego to super okazja do gotowania, nauki i foodpairingu.

Co do karpia – tak wiem, świat jest podzielony – albo się lubi albo nie. W tej wersji karp smakuje karpiem ale dodatki pomagają (bardzo).

Dobra kasza jest świetnym uzupełnieniem, tak jak mus chrzanowy, który dodaje wyrazu.

Jak łatwo się domyślić, autorką przepisu jest Szef Agata Wojda. A co się z tym wiąże, przepis będzie długi, momentami skomplikowany, za to efekt WOW murowany na koniec!

Składniki: (na 12- 15 porcji):


Karp :

3 - 4 płaty karpia, oczyszczonego, pozbawionego ości najchętniej (porcja na 10 osób)
Opakowanie klarowanego masła
½ kostki świeżego masła
2 pokrojone w krążki cebule
Mąką pszenna
1 szklanka bułki tartej
Sok z 1-2 cytryn
Sól, pieprz
2-3 jajka

Karpia kroimy w 3-4 cm paski, układamy z cebulą na godzinę (idealnie na noc), lekko solimy, oprószamy pieprzem. Rozgrzewamy kilka łyżek klarowanego masła i najpierw na nim rumienimy cebulę, zdejmujemy, a potem rybę. Skropioną sokiem z cytryny panierujemy najpierw mące, potem roztrzepanym jajku a na koniec w lekko osolonej bułce tartej. Smażymy na klarowanym maśle, na rumiano z dwóch stron. Obkładamy w naczyniu do zapiekania podsmażoną cebulą i wstawiamy jeszcze do nagrzanego do 180C piekarnika plus kawałki świeżego masła. 10 minut, najchętniej pod przykryciem. Serwujemy z gorącym pęczakiem i musem chrzanowym.

Mus chrzanowy : (porcja na 20 osób)

1kg sera naturalnego w wiaderku
4 łyżeczki żelatyny
Około 200ml śmietany tłustej 36%
3 łyżki chrzanu
sól

Mieszamy biały ser z chrzanem dodajemy śmietanę i ostudzoną rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Doprawiamy solą, ewentualnie odrobiną miodu. Ukręcamy na gęsty krem i wkładamy na stężenie do lodówki.

Polecane wina niemieckie: 
  • 2017 Scheurebe trocken Weingut Geil, Hesja Nadreńska,
  • 2016 Riesling trocken "The daily August", Weingut August Kesseler, Rheingau.

Pęczak z palonym masłem z suszonymi owocami:

4 słodkie cebule drobno pokrojone
400g masła zredukowane na masło palone
5 łyżek oleju słonecznikowego
600g dobrze wypłukanej kaszy pęczak
200g rodzynek korynckich
70g suszonych jagód
70g suszonych malin
2 litry osolonej wody
1 płaska łyżeczka czarnuszki
1 płaska łyżeczka kuminu
Sok z 1 cytryny
Skórka otarta z pomarańczy
Sól, pieprz


Nastawiamy piekarnik do 150C. Rumienimy cebulę przez 5-8 minut na oleju na piękny słodki złoty kolor. Przekładamy do miski i łączymy wszystkie składniki z wyjątkiem soku z cytryny. Przekładamy do naczynia do zapiekania, wstawiamy szczelnie przykryte do piekarnika i pieczemy na początek jedną godzinę zaglądając po czy nie należy dodać więcej płynu. Przed podaniem mieszamy z sokiem cytrynowym. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz