4 grudnia 2018

Krem grzybowy z chipsami pora i piernikiem – alternatywna zupa wigilijna

Chipsy z pora i posypka z pierknika - genialne dodatki fot. D.Szymborska


Jak pewnie zauważyliście, na blogu nie ma przepisów z grzybami innymi niż: pieczarki, boczniaki, shitake….a to z tego powodu, że mój żołądek się zwyczajnie buntuje na ciężkostrawne grzyby leśne.

Dwie łyżki to mogę zjeść, więcej nie… dlatego bardzo ucieszyłam się z przepisu Agaty Wojdy, który gotowaliśmy na warsztatach.

Zupa jest bardzo aromatyczna, chipsy z porów świetne a posypka z piernika doskonała!

To przepis na wielki garnek, na 12 do 15 osób, bo trzeba się liczyć z opcją dolewki, jest tak smacznie.

Składniki:


Pyszna, aromatyczna ale też bardzo ciężka zupa grzybowa fot. D.Szymborska


2,5kg oczyszczonych pieczarek
2kg mrożonych podgrzybków
200g suszonych grzybów najchętniej całych kapeluszy podgrzybków
1 włoszczyzna
6 łyżek masła
4 ząbki czosnku
niewielka puszka ugotowanego grochu
twarde pierniczki do starcia
3 średnie cebule drobno posiekane
4 łyżki sosu sojowego
Balsamiczny ocet
2 piękne pory
Olej do głębokiego smażenia
Sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

Nastawiamy  bulion grzybowy z włoszczyzny, suszonych podgrzybków . Pieczarki kroimy w plasterki, podgrzybki rozmrażamy i dokładnie płuczemy z piachu. Rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę, łyżeczkę cukru, pieczarki i przez 5 minut nie ruszamy tylko pięknie rumienimy. Dodajemy rozmrożone podgrzybki, odcedzony groch i posiekany czosnek. Zostawiamy na 5 minut, zalewamy bulionem (z którego zachowujemy kapelusze) i gotujemy. Wystarczy 20- 25 minut. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Miksujemy na gładki krem. Na malutkiej porcji masła lub oleju rumienimy kapelusze podgrzybków dodając sos sojowy i odrobinę octu balsamicznego. Z pora odcinamy zielone liście a białą cześć kroimy w cieniutkie patyczki cm, o grubości 1mm. Rozgrzewamy olej i smażymy partiami na złoto i chrupiąco przekładając na papier do odsączenia. Gorącego pora oprószamy  startym piernikiem i lekko solimy. Zupę serwujemy z porcją podsmażonych podgrzybków pokrojonych w cieniutkie paski, chrupiącym porem i proszkiem z suszonych grzybów.

Polecane wina niemieckie: Spätburgunder, Silvaner 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz