Jabłka w cynamonowym cieście z żurawiną i sosem waniliowym
Przepyszne racuszki w cieście piwnym z cudownym sosem waniliowym fot. D.Szymborska |
Przystawka – była, a nawet dwie, zupa i główne też. To teraz ostatni Świąteczny przepis – tym razem deser.
Sos waniliowy jest tak smaczny, że bez dokładki się nie obejdzie, racuszki są genialne również. Dlatego kilkanaście porcji w rzeczywistości będzie oznaczało osiem plus dokładki! Żeby nie było, że nie ostrzegałam!
Kaloryczność – wysoki poziom, smak – również.
A teraz dobra wiadomość to jest prosty przepis! Ciasto piwne wykonalne, sos banalny, najtrudniej to znaleźć dobre jabłka!
Tym słodkim akcentem kończę przepisy świąteczne.
Przepis wymyśliła Agata Wojda, a wina dobierała Ania Gmurczyk, a ja nie tylko uczestniczyłam w warsztatach ale i z radością zjadałam taką kolację.
Co do win, to dla tego starego Rieslinga to warto żyć…
Składniki (na 8-10 porcji):
• 400g mąki
• 600ml jasnego piwa
• 8 jajek rozdzielone na żółtka i białka
• Szczypta soli solidna
• 8 jabłek
• Opakowanie masła klarowanego
• Otarta skórka z 1 cytryny
• Cynamon 2 łyżki
• Cukier 4 łyżki
Przygotowanie:
Mieszamy i wyrabiamy ciasto z mąki, piwa, żółtek, soli i skórki. Odstawiamy na 15 minut. Obieramy jabłka, kroimy na 1 cm plastry, wykrawamy środek. Ubijamy na sztywno białka, dodajemy delikatnie do ciasta. Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na złoto z dwóch stron. Przekładamy gorące na papier, odsączamy i gorące zanurzamy w zmiksowanym pulsacyjnie cukrze z cynamonem.
Sos waniliowy
Składniki:
• 500ml mleka
• 500ml śmietany 36%
• 3 laski wanilii
• 10 żółtek
• 160g cukru
• lód
Przygotowanie:
Wszystko umieszczamy w misce wyjmując ostrzem nożyka waniliowe wnętrze. Umieszczamy w basenie wodnym i ubijamy cały czas na konsystencję gęstego budyniu. Przekładamy miskę z sosem na basen wodny z lodem, studzimy i przecedzamy.
Żurawina z imbirem, pomarańczą i imbirem
Składniki:
• 300g mrożonej lub świeżej żurawiny
• 2 szt pomarańczy razem ze skórką
• 3 cm imbir świeżego w plastrach
• 3 gwiazdki anyżu
• 200ml wody
• ¾ szklanki cukru
Przygotowanie:
Z cukru, wody z dodatkiem imbiru, pomarańczowej skórki i anyżu przygotowujemy gorący zredukowany na niewielkim ogniu gęsty syrop. Wrzucamy żurawinę i zostawiamy na ogniu przez 8 – 10 minut. Wycinamy czyste segmenty z pomarańczy, kroimy na mniejsze kawałki. Przed podaniem łączymy z żurawiną i podajemy do jabłek polanych sosem waniliowym.
Polecane wina niemieckie:
2016 Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese sü, Weingut Selbach-Oster, Mozela 2005 Bacharacher Wolfshöhle Riesling Auslese,Weingut Ratzenberger, Mittelrhein (podobno niedostępne w Polsce w normalnej sprzedaży, trzeba wypatrywać degustacji….)
Komentarze
Prześlij komentarz