TRYB JASNY/CIEMNY

Jabłka w cynamonowym cieście z żurawiną i sosem waniliowym

Przepyszne racuszki w cieście piwnym z cudownym sosem waniliowym fot. D.Szymborska


Przystawka – była, a nawet dwie, zupa i główne też. To teraz ostatni Świąteczny przepis – tym razem deser.

Sos waniliowy jest tak smaczny, że bez dokładki się nie obejdzie, racuszki są genialne również. Dlatego kilkanaście porcji w rzeczywistości będzie oznaczało osiem plus dokładki! Żeby nie było, że nie ostrzegałam!

Kaloryczność – wysoki poziom, smak – również.
A teraz dobra wiadomość to jest prosty przepis! Ciasto piwne wykonalne, sos banalny, najtrudniej to znaleźć dobre jabłka!

Tym słodkim akcentem kończę przepisy świąteczne.

Przepis wymyśliła Agata Wojda, a wina dobierała Ania Gmurczyk, a ja nie tylko uczestniczyłam w warsztatach ale i z radością zjadałam taką kolację.

Co do win, to dla tego starego Rieslinga to warto żyć…

Składniki (na 8-10 porcji):



400g mąki
600ml jasnego piwa
8 jajek rozdzielone na żółtka i białka
Szczypta soli solidna
8 jabłek
Opakowanie masła klarowanego
Otarta skórka z 1 cytryny
Cynamon 2 łyżki
Cukier 4 łyżki

Przygotowanie:

Mieszamy i wyrabiamy ciasto z mąki, piwa, żółtek, soli i skórki. Odstawiamy na 15 minut. Obieramy jabłka, kroimy na 1 cm plastry, wykrawamy środek. Ubijamy na sztywno białka, dodajemy delikatnie do ciasta. Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na złoto z dwóch stron. Przekładamy gorące na papier, odsączamy i gorące zanurzamy w zmiksowanym pulsacyjnie cukrze z cynamonem. 

Sos waniliowy

Składniki:

500ml mleka
500ml śmietany 36%
3 laski wanilii
10 żółtek
160g cukru
lód

Przygotowanie:

Wszystko umieszczamy w misce wyjmując ostrzem nożyka waniliowe wnętrze. Umieszczamy w basenie wodnym i ubijamy cały czas na konsystencję gęstego budyniu. Przekładamy miskę z sosem na basen wodny z lodem, studzimy i przecedzamy. 

Żurawina z imbirem, pomarańczą i imbirem 

Składniki:

300g mrożonej lub świeżej żurawiny
2 szt pomarańczy razem ze skórką
3 cm imbir świeżego w plastrach
3 gwiazdki anyżu
200ml wody
¾ szklanki cukru

Przygotowanie:

Z cukru, wody z dodatkiem imbiru, pomarańczowej skórki i anyżu przygotowujemy gorący zredukowany na niewielkim ogniu gęsty syrop. Wrzucamy żurawinę i zostawiamy na ogniu przez 8 – 10 minut. Wycinamy czyste segmenty z pomarańczy, kroimy na mniejsze kawałki. Przed podaniem łączymy z żurawiną i podajemy do jabłek polanych sosem waniliowym.  

Polecane wina niemieckie: 

2016 Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese sü, Weingut Selbach-Oster, Mozela 2005 Bacharacher Wolfshöhle Riesling  Auslese,Weingut Ratzenberger, Mittelrhein (podobno niedostępne w Polsce w normalnej sprzedaży, trzeba wypatrywać degustacji….)


Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa